fbpx
NaslovnicaCrna GoraVuksanović: Glasanje na izborima stvar građanske slobode

Vuksanović: Glasanje na izborima stvar građanske slobode

Podgorica, (MINA) – Glasanje na izborima je stvar građanske slobode, poručila je predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković u otvorenom pismu mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju, i upitala ga gdje to crkva daje uputstva građanima za koga da glasaju.

„Iskaz netrpeljivosti prema svima koji ne misle kao Vi, uvrede i predizborne političke poruke najmanje je što javnost treba da očekuje od velikodostojnika bilo koje vjerske zajednice u Crnoj Gori“, navela je Vuksanović Stanković u pismu Amfilohiju.

Prema njenim riječima, nije politika, u ustavnom uređenju sekularne države, oblast u koju bi mitropolit trebalo da se upušta.

„Ne može pozivanje na mržnju prema drugima biti mjera ljubavi Božije. Oni koji to rade, ovakva nedjela ne mogu opravdati crkvenim odorama, bilo koje vrste“, naglasila je Vuksanović Stanković.

Ta odora bi, kako je navela, trebalo da ih obavezuje da šire ljubav, a ne mržnju, da poštuju svakog koji jeste, ali i onih koji ne pripadaju toj crkvenoj zajednici. „Crkva je hram božiji koji pripada svima, i u crkvama se duhovno sa Bogom spajamo“.

„Glasanje na izborima, gospodine mitropolite, je stvar građanske slobode. Jedno i drugo nikako ne idu zajedno“, poručila je Vuksanović Stanković.

Kako je kazala, onaj koji te dvije stvari miješa, taj ne samo da ne zna i ne poštuje zakone koji donose i sprovode slobodni ljudi na drugim mjestima, ali ne poštuje ni božije zakone, ma koliko se na njih pozivao.

Možda bi, dodala je Vuksanović Stanković, oni koji to rade voljeli da je drugačije.

„Možda bi voljeli da se zakoni donose u Crkvi, a u Skupštini da izražavamo bogoštovanje. No, ja pitam ima li srećne zemlje, a da je ovo slučaj? Gdje to Crkva, gospodine Mitropolite, daje uputstva građanima da glasaju za nekoga, i/ili da glasaju protiv nekog drugog“, upitala je Vuksanović Stanković.

Ona je naglasila da oni koju kunu svoju braću koja drugačije misle sami sebe izopštavaju iz svega što je duhovno i pripada Bogu, iako se lažno pozivaju na Svetog Vasilija ili Petra Cetinjskog.

„Ne možete svoje građane nazivati „nakotom“ i porediti sa govedima, nema u tome ništa hrišćansko i to je nedostojno pristojnog čovjeka, a kamoli vjerskog velikodostojnika“, poručila je Vuksanović Stanković Amfilohiju.

Ona je građane pozvala da mjera njihovog morala bude ono što su ih očevi i djedovi učili.

„Neka mjera vašeg morala ne bude nemoral političkih autoritaraca ukrivenih u crkvene odore. Neka Vaš građanski stav i građanska hrabrost, a naročito ljubav prema vlastitoj zemlji bude jača od svake lažne i bezbožne kletve izrečene u ime Boga od strane onih koji Boga u srcu nemaju“, navela je Vuksanović Stanković.

Takvo ponašanje, kako je kazala, najjasnije pokazuje da Crkva i Bog nijesu isto.

„Stoga, zarad obaveze prema našoj djeci, budite odvažni, ljubite Boga, a ne Crkvu, i glasajte onako kako vam vaše srce i ljubav prema vašoj djeci i vašoj domovini nalaže“, poručila je Vuksanović Stanković.

Najčitanije

Viši sud

Katniću i Lazoviću produžen pritvor za još dva mjeseca

Podgorica, (MINA) - Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je za još...