fbpx
NaslovnicaCrna GoraVujičić: Zabrana javnih okupljanja kosi se sa raspisivanjem izbora

Vujičić: Zabrana javnih okupljanja kosi se sa raspisivanjem izbora

Podgorica, (MINA) – Zabrana javnih okupljanja, kao mjera prevencije širenja zaraze, dobra je ukoliko se odnosi na sve u društvu, ali se sa druge strane kosi sa raspisivanjem izbora, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Koordinator programa vladavine prava i ljudskih prava u toj nevladinoj organizaciji, Zoran Vujičić, kazao je da se političke kampanje već par ciklusa ne zasnivaju na javnim skupovima, već kampanji od vrata do vrata i na društvenim mrežama, pa su javni skupovi samo performansi kojima se želi pokazati slika moći.

On je agenciji MINA rekao da su predstojeći parlamentarni izbori specifični iz više razloga.

“Naime, pandemija koja je blokirala cijeli svijet, pa samim tim i Crnu Goru, nametnula je neka nova pravila u svakodnevnom životu kojima se svi moramo prilagoditi”, ocijenio je Vujičić.

Prema njegovim riječima, zabrana javnih okupljanja kao prevencija širenja zaraze dobra je ukoliko se odnosi na sve u društvu.

“Međutim, to se sa druge strane kosi sa raspisivanjem izbora koji sa sobom nose predizborne skupove, kampanje, skupljanje potpisa podrške koje će se teško iskontrolisati”, naveo je Vujičić.

On smatra da je i način raspisivanja izbora, a da prije toga nije skraćen mandat postojećoj Skupštini, nešto što se kosi sa Ustavom i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, a što će, kako je dodao, biti i predmet ispitivanja od strane Ustavnog suda.

Vujičić je kazao da svakodnevni porast u broju inficiranih od koronavirusa nameće pitanje svrsishodnosti održavanja izbora u ovom trenutku i ovakvim okolnostima sa jedne strane, a sa druge hitnog regulisanja smjernica tokom samog izbornog dana ukoliko ostane odluka o održavanju izbora.

“Pri tome, smjernice moraju biti poznate što prije, jer izborne aktivnosti naveliko traju, pa bi njihovo nepostojanje bilo opasnost za epidemiološku situaciju, ali i legitimitet izbora”, pojasnio je Vujičić.

S obzirom na to da je, kako je rekao, sve više građana na liječenju u karantinu ili samoizolaciji, nameće se pitanje regulisanja glasanja putem pisma i sigurnosne mjere zaštite za članove biračkih odbora koji treba da idu na teren i omoguće velikom broju osoba da glasaju na ovaj način.

“Mjere na izbornim mjestima, distanca između članova biračkih odbora, koliko istovremeno lica mogu biti na biračkom mjestu u ovim uslovima. Sve su ovo pitanja koja se moraju hitno riješiti jer će u suprotnom i ovi izbori proći opet u osporavanju rezultata ili riziku od ozbiljnog kršenja mjera”, naglasio je Vujičić.

On je naveo da je pomenuta pitanja inicirao u Državnoj izbornoj komisiji i predložio intenzivniju saradnju sa Nacionalnim koordinacionim tijelom.

Najčitanije

AMSCG kiša

Putevi mokri i klizavi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima,...

Real na fajnl-foru