fbpx
NaslovnicaCrna GoraVladi Krivokapića izglasano nepovjerenje

Vladi Krivokapića izglasano nepovjerenje

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta izglasali su nepovjerenje Vladi premijera Zdravka Krivokapića.

U glasanju su učestovala 54 poslanika.Za nepovjerenje Vladi glasala su 43 poslanika opozicije i koalicije Crno na bijelo, a protiv je bilo 11 poslanika.

Prije glasanja plenarnu salu napustili su poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP) i Socijalističke narodne partije (SNP).

To je prvi put da vladi Crne Gore bude izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar, u ime predlagača, na početku diskusije, naveo je da je Vlada premijera Zdravka Krivokapića dostigla limit i da je politička kriza u kojoj se Crna Gora nalazi zahtijevala teške odluke.

„Ova odluka jeste teška i spremni smo da za nju preduzmemo odgovornost“, kazao je Konatar.

On je, tokom završne riječi, pozvao građane da budu spokojni, jer se, kako je naveo, u Crnoj Gori danas ne dešava nikakva apokalipsa.

„Ne dešava se ništa što se ne dešava u normalnim evropskim državama. Mi smo glasali, borili se za to da je promjena bilo koje vlade normalna stvar“, dodao je Konatar.

Prema njegovim riječima, svaka naredna vlada treba da uči na greškama ove Vlade, a da sve što je radila dobro nastavi i unapređuje.

„Skoro svi poslanici su danas u svojim diskusijama konstatovali da je 42. Vlada dostigla limit i udraila u zid i da nam je potrebno novo rješenje“, kazao je Konatar.

On je rekao da je GP URA upravo zbog evropske budućnosti Crne Gore izašao sa predlogom da se formira nova evropska vlada.

„Želimo da pomirimo Crnu Goru. Ne smijemo da pristanemo na podjele. Hoću da vjerujem da se svako može mijenjati na bolje. Hoću da gledamo u budućnost, a ne da ostanemo u prošlosti“, naveo je Konatar.

On je rekao da se sa nekim stvarima pokušava manipulisati i naveo da Demokratska partija socijalista (DPS) neće biti dio manjinske vlade.

„Crkva nije i neće biti ugrožena padom ove i izborom nove vlade. Nova vlada će nastaviti sve one dobre stvari koje su započete i urađene za vrijeme ove vlade, nastaviće se program povećanja plata i penzija“, kazao je Konatar.

Kako je naveo, svaka buduća vlada mora da nastavi beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije.

„Vlada mora da napravi ključni iskorak ka članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji (EU). Ja iskreno vjerujem u Crnu Goru, vjerujem da ćemo brzo živjeti u državi u kojoj neće biti važno ko je Crnogorac, Srbin, Bošnjak, Albanac, Musliman, Hrvat ili Rom“, istakao je Konatar.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević naveo je da ima odgovornost jer je ispred parlamentarne većine predložio Krivokapića za mandatara i u značajnoj mjeri doprinio da on bude izabran za premijera.

“Kao neko ko je prošao sve pravosudne institucije, zatvore, saslušanja, krivične prijave, mogu jasno da evidentiram ko su krivci zbog situacije u kojoj je izborna volja građana i čitava država. To su Krivokapić i Dritan Abazović”, rekao je Knežević.

On je kazao da su DF-u govorili da žele fotelje “oni koji su, zbog fotelja, doveli Crnu Goru na ivicu građanskih sukoba”.

Knežević je naveo da je trenutno u Skupštini „poplava inicijativa“.

“Dobijamo inicijative kao na traci, a sad kad Abazović i Krivokapić treba da se suoče nema ni jednog ni drugog. Toliko o argumentima i spremnosti da grade Crnu Goru i da se izdignu iznad fotelja”, rekao je Knežević.

On je kazao da će ukoliko DPS podrži inicijativu o manjinskoj vladi, to biti koalicija, i pozvao “one koji žele da sačuvaju izbornu volju građana”, da na ravnopravnim osnovama pregovaraju sa DF-om.

“Ukoliko ne želite, evo vam DPS – sa njima pravite angažmane. Ako to uradite, mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćete pamtiti do kraja života. Ovo nije prijetnja, već političko obećanje”, rekao je Knežević.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da je politička kriza nastala nakon parlamentarnih izbora, navodeći da su trenutno na snazi akcije koje ne priliče odgovornim i ozbiljnim ljudima.

“Kazao sam da vlast neće duže trajati od snijega u Podgorici, jer sam vidio na čemu je bila zasnovana. Da bismo gradili bolje društvo potreban je konsenzus i dijalog”, naveo je Živković.

On je ocijenio da je izvršna vlast bez presedana i da je Krivokapić uveo Crnu Goru u najveću institucionalnu, ustavnu, društvenu i poltičku krizu od uvođenja višestranačja.

“Danas nije vrijeme za likovanje, a mogli bismo. Potrebno je da se izađe pred građane sa ključnom porukom – da je Crnoj Gori potreban konsenzus oko najmanjeg zajedničkog sadržaoca, članstva u EU”, rekao je Živković.

On je naveo da su stavovi DPS-a po pitanju razrješenja političke krize veoma jasni.

“Kada padne Vlada, sjutra smo spremni da pregovaramo sa svim dobronamjernim subjektima, kako bismo državu povukli putem prosperiteta”, naveo je Živković.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da će poslanički klub te partije glasati protiv smjene aktuelne Vlade.

“Ne zbog toga što mi u Demokratskoj Crnoj Gori branimo bilo čiju fotelju, što ne mislimo da se moglo uraditi bolje i više, već to radimo jer smo građanima obećali da ćemo uraditi sve da sačuvamo izbornu volju od 30. avgusta 2020”, naveo je Martinović.

On je kazao da se, ukoliko padne Vlada, ulazi u veliku zonu rizika da izborna volja bude prepuštena u ruke pojedinaca koji se nalaze u opozicionim klupama, “a koji se kasnije mogu i te kako se igrati sa tom izbornom voljom”.

Martinović je naveo da je u potpunosti opravdana bojazan kod građana da je inicijativa o kojoj se danas raspravlja u parlamentu ustvari predznak vraćanja na staro.

On je kazao da se postavlja objektivno i racionalno pitanje da li su se kolege, koje su pokrenule tu incijativu, zasitile nove vlasti, ili možda zaželjele stare.

“Događanja koja su prethodila inicijativi izazivaju sumnju da je riječ o ovom drugom”, rekao je Martinović.

On je naveo da ga najviše zabrinjava to što, kako je kazao, o manjinskoj vladi više zna predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović nego njeni promoteri.

“Vidjeli ste emisije, čule su se poruke, i upravo to je sa velikim razlogom izazvalo sumnju i zebnju kod građana”, kazao je Martinović.

On je rekao da su Demokrate ponudile najpoštenije rješenje ukoliko nema dogovora unutar parlamentarne većine, 41 poslanika i manjina, da se ide na izbore i građani donesi sud kome je, a kome nije do fotelja.

Martinović je pozvao lidera Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimira Jokovića da odgovori li će na bilo koji način paktirati sa DPS-om, kroz vid manjinske ili neke druge vlade, i da li će pristati da bude dio vlade koju će podržavati parlamentarna većina na čelu sa DPS-om.

Joković je kazao je da SNP nije uradio ništa protiv Vlade, da su ispoštovali „ono što niko drugi ne bi ispoštovao i da 300 dana nijednu riječ protiv Vlade nijesu rekli.

„Potpredsjednik Vlade traži da se ispita da li ona ima povjerenje poslanika, premijer sjutradan traži smjenu potpredsjednika, pa se traži raspuštanje Skupštine, smjena predsjednika parlamenta“, naveo je Joković.

On je istakao da SNP u tim i takvim stvarima neće učestvovati.

„Što se tiče toga kuda će SNP, ne brinite vi za SNP. Uvijek je bio i biće na pravom putu. Sve ćemo dati da rješenje bude u duhu izborne volje građana“, rekao je Joković.

Joković je kazao da su on i svaki član i simpatizer SNP-a otvoreni za razgovore da se nađe rješenje u okviru postojeće parlamentarne većine.

„Ostajemo dosljedni da se napravi parlamentarna većina u okviru dosadašnje vlasti i naravno sa nacionalnim manjinama. Što se tiče ove Vlade, rekli smo mi je nećemo rušiti, ali ni za njom žaliti“, naveo je Joković.

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović ponovio je da je Vlada pokazala da nije sposobna da vodi Crnu Goru.

“Uradila je sve da slomi Crnu Goru, a umjesto toga, u političkom smislu, jedino je zube polomila. Ako bih tražio argumente kojima bih potkrijepio namjeru da glasam za uskraćivanje povjerenja ovoj Vladi, sati bi mi bili potrebni da ih sve navedem”, naveo je Šehović.

On je ocijenio da su Krivokapić i njegov kabinet odgovorni za najveću političku i institucionalnu krizu u crnogorskoj višestranačkoj istoriji.
Šehović je naveo da je Krivokapiću pošlo za rukom ono što nije nikome prije – da blokira izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

“On i njegov kabinet su odgovorni što imamo preko deset hiljada više nezaposlenih nego što je to bio slučaj prije nego je preuzeo važnu dužnost. On je odgovoran što imamo nekoliko ugašenih strateški važnih preduzeća, što smo se suočili da divljanjem cijena, tjeranjem investitora, urušavanjem kreditnog rejtinga države”, rekao je Šehović.

On smatra da je Krivokapić posebno odgovoran zbog, kako je naveo, katastrofalne epidemiološke situacije, kao i za krah evropske politike.

“Odgovoran je zbog toga što je država suočena sa najgorim izvještajem Evropske komisije ikada, što je dobila najlošiju ocjenu otkad se vrše mjerenja napretka bilo koje države na putu EU integracija. Odgovoran je zbog toga što je naš evropski put zaustavljen”, kazao je Šehović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica ocijenio je da je proces rušenja Vlade otvorio nestabilnost, konfrontacije, tenzije i podstakao nove podjele.

“Vidimo jasno da je manjinska vlada, koja će da deblokira pravosuđe sa 49, potpiše Temeljni ugovor, donese zakon o popisu, sporovede Open Balkan utopija. Zato smo rekli da je manjinska vlada i taj eksperiment nešto što nema cilj, viziju, jasno definisanu većinu i samo Crnu Goru uvodi u nestabilnost”, naveo je Koprivica.

On je rekao da nijedna “igra otimanja pobjede i prekrajanja izborne volje” neće proći.

Poslanik Civisa Srđan Pavićević kazao je da od deset do 12 poslanika, odnosno skoro 90 odsto ne podržava Vladu.

“Ova Vlada, nažalost, poslije godinu i dva mjeseca više nema podršku. Mislim da je sa tim priča samo po sebi završena”, naveo je Pavićević.

Potpredsjednik Skupštine i lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović naveo je da je današnji dan još jedna pobjeda demokratije.

“Ovo nije ništa novo, već predstavlja dokaz da je ovo trebalo da se desi mnogo ranije, jer bi Crna Gora imala manje posljedica po budućnost i građane”, rekao je Ibrahimović.

Građani su, kako je kazao, zastrašivani da će stara vlast da se vrati.

“Prethodna vlada je radila katastrofalne stvari za naše drušvo. Ipak, ako se osvrnemo na ono što je aktuelna Vlada radila, vidjećemo da je jednako bilo partijskog zapošljavanja i zloupotrebe državnih resursa”, naveo je Ibrahimović.

On je naveo da je bilo revanšizma kako po političkoj, tako i po nacionalnoj liniji, kao i da su najveće žrtve tog revanšizma bili manje brojni narodi.

“Ova vlast je utemeljena na retrogradnoj politici devedesetih. Ona nikome nije donijela dobro. Zato, pozivam vas da kreiramo Crnu Goru za sve i pokrenemo priču o stabilizaciji i pomirenju”, rekao je Ibrahimović.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da danas odlučuju, ruše vlast i biraju novu vladu „političari koji na sebi imaju etiketu na kojoj piše politička cijena“.

„Oni koji obećaju jedno, urade drugo, a onda završe sa DPS-om, nemamo ljepšu i bolju riječ iz našeg najljepšeg jezika, osim poruke – izdaja. Vama gospodo želimo da poručimo – onako kako su vas politički kupili, tako će vas politički prodati“, naveo je Bogdanović.

On je rekao da neko želi da od Crne Gore napravi „banana državu“.

„Mi smo tu da borbu nastavimo i ovdje u parlamentu i na na ulici, ako naravno bude bilo potrebe“, poručio je Bogdanović.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović kazao je da se nada da je namjera formiranja manjinske ili tehničke vlade prvenstveno bila da se prekine „ovo ludilo“.

„Međutim, ona nosi niz nedoumica i konstrukcionih grešaka, bilo da su u pitanju nedorečenosti ustavne norme, nepostojanje zakona o Skupštini i o Vladi, nedefinisanje ingerencija tehničke vlade, odsustvo konsenzusa i pune podrške pobjedničke parlamentarne većine ili limitiranost uzorkovana interesima glavnog oligarha“, naveo je Radulović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da je Vlada, sa aspekta unutrašnjo-političkih prilika, pokazala da ne zna ništa, sa aspekta spoljnje politike da je potpuno neznavena, ali da je u ekonomiji bilo stvari koje je uradila kako treba.

On je ocijenio da ima suviše argumenata za pad Vlade.

Prema riječima Konjevića, Vlada je imala svoju konstrukcionu grešku na samom startu.

On je ocijenio da ni Vlada ni Skupština ništa nijesu uradile u procesu evropskih integracija i otvaranju dijaloga.

„To je moja zamjerka Abazoviću, on je u pravu kada kaže da je blokiran evropski put, ali Abazović je potpredsjednik Vlade koji je bio zadužen za to, između ostalog“, dodao je Konjević.

Prema njegovim riječima, Krivokapić danas mijenja odluke mimo ministara i postavlja i razrješava ljude mimo zakona.

„Dakle, on misli da je nedodirljiv. To destruira politički sistem i ozbiljno urušava ono što što je obaveza nas kao parlamenta – da spriječimo svako neustavno ponašanje izvršne vlasti“, naveo je Konjević.

On je kazao da je logično da se nakon pada Vlade razmišlja kako dalje i da postoje nekolike opcije, a jedna od opcija su izbori.

„Što se SDP-a tiče, onaj ko misli da manjinska vlada treba da se bavi Temeljnim ugvorom, popisom i brzim odlukama oko Otvorenog Balkana, to može samo da sanja“, naveo je Konjević.

On je dodao da će morati da postoji elementarno programsko zajedništvo.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da je nakon 30. avgusta 2020. godine dobijen eksperiment zvani ekspetska Vlada.

“Za činjenicu da je Krivokapić uopšte došao u poziciju da bude premijer ima više krivaca”, naveo je Radunović i dodao da su vrlo brzo shvatili da imaju ozbiljan problem.

On je kazao da se Krivokapić sa svima dogovarao osim sa ljudima iz koalicije Za budućnost Crne Gore.

Radunović je ocijenio da sporazum iz septembra 2020. godine nije bio potreban nikome, “osim Krivokapiću da se dodatno nametne stranim centrima moći”.

On je kazao da je zaista nevjerovatno da bilo ko pokušava da objasni građanima Crne Gore kako se DPS neće ništa pitati ukoliko se formira manjinska vlada.

“Ako DPS bude dio vlasti na bilo koji način, iznutra, spolja, to je onda iznevjeravanje, neću da kažem izdaja, onih glasača koji su 30. avgusta glasali za naše tri koalicije. Tu mislim i na glasače onih staranaka koje bi ušle u takvu vlast”, rekao je Radunović.

Poslanik Force Genci Nimanbegu kazao je da je Vlada Krivokapić-Abazović bila nametnuta parlamentu.

“To je bila igra sa demokratijom, kada se ozbiljni politički principi nijesu poštovali. Nijeste poštovali demokratski princip da ne miješate crkvu u politiku, da se u javnom govoru uzdržimo od teških riječi”, naveo je Nimanbegu.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je da se dešavaju “prljave stvari”.

Ona je rekla da je bilo neodrživo stanje kakvo je bilo do sada sa aktuelnom Vladom.

“Mislim da će i poslije svega ovoga doći do nekog rješenja, vidjećemo da li će to biti izbori, neki novi dogovor parlamentarne većine ili nešto drugo. Ali, mislim da nije lose što se sve ovo dešava”, navela je Bošnjak.

Ona je rekla da je bilo mnogo loših stvari.

“Ovo stanje je neodrživo, treba da se mijenja. Mi treba da se uozbiljimo u okvu parlamentarne većine, da ponudimo iskrenu ruku manjinskim narodima. Potrebna su nam 54 (glasa podrške), prvo za zakon o izboru odbornika i poslanika. Hajde da otvorimo izborne liste, da nema predizbornih koalicija”, navela je Bošnjak.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da se danas “oslobađamo jedne klero-nacionalističke, fašističke i izdajničke Vlade Crne Gore”.

Ona je, govoreći o unutrašnjoj politici, rekla da je to bilo nesistematsko, neznaveno, konfuzno, besciljno tumaranje.

“To je bilo jedno smišljeno neznaveno urušavanje sistema po svim osnovama, udaranje na kulturni, nacionalni identitet Crne Gore, razaranje institucija po dubini”, dodala je Vuksanović Stanković.

Kako je navela, kada je u pitanju spoljna politika, sve što je od 2006. godine dobro urađeno – sve je urušeno.

Ona je rekla da su Krivokapić i njegova Vlada velika sistemska greška.

“Što se tiče ove Vlade, jedini trag koji će ostati gospodinu Krivokapiću kada izađe iz Spuža je sljedeći – na čelu će mu pisati ono što će svi građani moći da vide kad prođu pored njega, a to je “izdajnik Crne Gore i crnogorskih interesa””, navela je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da ih čeka veliki posao i da je napravljena velika šteta.

“Neki će morati da idu u Spuž, neki doma, a mi koji volimo ovu državu moraćemo da radimo na saniranju velike štete koja je nanijeta Crnoj Gori i njenom evropskom putu”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je rekla da će vlada koja bude pokušala da potpiše “ovakav” Temeljni ugovor “biti srušena prije nego se primakne tom potpisu”.

“Ovaj Temeljni ugovor koji smo imali prilike da vidimo u javnosti je suprotan nacionalnim interesima Crne Gore, taj potpis legitimisao bi otimanje cjelokupnog kulturnog dobra Crne Gore i taj ugovor, ovakav kakav je, je falsifikat istorije Crne Gore”, smatra ona.

Radunović je zahvalio Vuksanović Stanković jer je, kako je naveo, poslije toga što je rekla, a znajući za obećanja ljudi koji su krenuli u akciju stvaranja manjinske vlade, siguran da neće tražiti ni SDP, ni DPS za partnere i da građani mogu da budu mirni.

Poslanik SD-a Ivan Brajović naveo je da se na današnjoj sjednici nije pojavio onaj o kojem se razgovara, dodajući da je u ekspozeu Krivokapića bilo mnogo neispunjenih obećanja.

“Transparentosti gotovo uopšte nije bilo, podjele su nikad veće u društvu, revanšizam nikad prisutniji, realizacije kapitalnih investicija nije bilo, a ozbiljni investitori odlaze”, rekao je Brajović.

On je istakao da danas Vladu suštinski ne podržava gotovo 90 odsto poslanika.

“Nigdje se vlast i opozicija nijesu približili kojiko u nepodržavanju premijera. Svaki dan ove Vlade značio je urušavanje Crne Gore, zato ova odluka nije teška, već spasonosna”, rekao je Brajović.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da je za tu stranku i Crnu Goru ovo sigurno istorijski dan.

“Ovo je prvi put u crnogorskom višestranačju, za 32 godine, da će u parlamentu pasti Vlada. To je veliki demokratski iskorak”, naveo je Popović.

On je kazao da je Vlada na političkom, ekonomskom, epidemiološkom nivou “satrla” Crnu Goru, zaustavila evropski put.

Popović je ocijenio da ne može sva krivica za “sunovrat” Crne Gore pasti na leđa Krivokapića.

Poslanik Prave Crne Gore kazao je da “danas pada parlamentarna većina, 30. avgust 2020. godine”.

“Dakle nije Vlada, nego izborna volja građana. Ovu Vladu su rušili od prvog dana, pa su nastavili drugi memorandumom, pa je tek štafeta došla do Dritana i Đukanovića”, naveo je Milačić.

On je dodao da građani sve vide.

Poslanik Albanske koalicije Fatmir Đeka kazao je da se danas svjedoči još jednom demokratskom sazrijevanju države.

Kako je naveo, promjene su jedan od aksioma demokratije i zato ne razumije zašto se većina članova Vlade posljednjih sedmica grčevito trudila da se očuva postojeće stanje.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da 42. Vlada pada ne zato što je mlada, nego što je pokazala da ne umije da vlada i jer je dozvolila da se njom vlada.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije