fbpx
NaslovnicaCrna GoraVlada se bira na izborima, a ne na litijama

Vlada se bira na izborima, a ne na litijama

Podgorica, (MINA) – Vlada se bira u Parlamentu, voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima, a nijedna se nije birala niti će biti rušena na litijama.

To je poručila crnogorska Vlada u reagovanju na izjavu mitropolita Amfilohije u Tivtu da Vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Iz Vlade su podsjetili mitropolita da se izvršna vlast bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima.

“A posebno da se nijedna Vlada nije birala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom”, kaže se u saopštenju.

Ustavom je to, kako se navodi, zabranjeno, a djelovanje crkve odvojeno od države.

“Zato će Vlada i svi državni organi odlučno stojati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka”, kaže se u reagovanju.

Ističe se da nijedan zakon, pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar, ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života.

“Stoga još jednom podsjećamo i građane, i vjernike, i sveštenstvo – da riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju – ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Vlada žali što i ovom izjavom Mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je crkva iznad Države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država.

“A za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova Vlada drži za svog legitimnog sagovornika”, kaže se u saopštenju.

Vlada ističe da ostaje posvećena dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumijevanja Zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora.

“Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija”, kaže se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...