fbpx
NaslovnicaCrna GoraVeliki tehnički kvar napravio probleme širom svijeta

Veliki tehnički kvar napravio probleme širom svijeta

Podgorica, (MINA) – Brojne institucije i firme u svijetu, među kojima aerodromi, banke, bolnice i medijske kuće, izvijestile su o tehničkim kvarovima koji im stvaraju poteškoće, prenose svjetski mediji.

Aerodromi u Berlinu i Amsterdamu izvijestili su o tehničkim problemima zbog kojih su odgođeni letovi, a putnicima je savjetovano da kontaktiraju svoje avioprevoznike i prate najnovije informacije.

Britanski Sky News objavio je da zbog tehničkog kvara nije mogao emitovati jutarnji program, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zbog softverskog kvara srušilo se i onlajn /online/ naručivanje britanskog zdravstvenog sistema.

O sličnim problemima javile su i druge brojne kompanije širom svijeta.

Letovi su prizemljeni na aerodromu u Sidneju, supermarketi doživljavaju haos na blagajni, a televizijske mreže su ostale u neredu, jer im grafika i računari nijesu radili.

Nekoliko sati prije nego što je Australija bila ozbiljno pogođena, nekoliko avioprevoznika u Sjedinjenim Američkim Državama takođe su javili da su morali odgoditi, ili otkazati letove zbog tehnološkog problema.

Uzrok prekida rada nije jasan, ali mnogi od pogođenih povezuju ga sa Microsoftovim operativnim sistemima.

Na aerodromu u Sidneju nestale su informacije s ploča za odlazak.

U saopštenju putnicima na domaćem terminalu, niskobudžetni prevoznik Jetstar rekao je da “problem s Microsoftom” znači da nije mogao prijaviti putnike, ili se ukrcati na svoje letove.

Virgin Australia takođe je svojim putnicima rekao da postoji “potpuna obustava” letova.

Korisnici društvenih medija pišu o redovima u trgovinama poput Woolworthsa, s padom sistema plaćanja.

Australska internetska stranica za prekid rada Downdetector prikazuje probleme o kojima su izvijestili National Australia Bank, telekomunikacijska kompanija Telstra, Google i drugi.

U saopštenju, australski nadzornik sajber bezbjednosti rekao je da nema informacija koje bi upućivale da se radi o incidentu sajber bezbjednosti.

“Naše trenutne informacije govore da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene firme”, naveli su u izjavi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...