fbpx
NaslovnicaCrna GoraVakcinu da prime i oni koji su imali koronu

Vakcinu da prime i oni koji su imali koronu

Podgorica, (MINA) – Pacijenti koji se zaraze nakon primljene prve doze vakcine protiv koronavirusa, trebalo bi u dogovoru sa ljekarom i u zavisnosti od toga kada su se inficirali da prime drugu dozu, kazali su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

U Institutu nemaju podatke koliko je osoba nakon prve doze vakcine zaraženo koronavirusom, piše Pobjeda.

“Ukoliko osobe nakon prve doze vakcine dobiju simptome bolesti kovid-19, treba da pričekaju na revakcinaciju dok se ne oporave i ne ispune kriterijume za prekid izolacije i vrijeme revakcinacije”, kazali su iz Instituta.

Oni su naveli da asimptomatski pacijenti sa pozitivnim nalazom na prisustvo koronavirusa takođe treba da pričekaju da prođe vrijeme izolacije, tačnije period od 14 dana od dobijanja pozitivnog nalaza.

Takvi pacijenti, kako se navodi, svakako treba da sačekaju i vrijeme koje im je određeno za revakcinaciju.

Iz Instituta podsjećaju i da se vakcinacija preporučuje i osobama koje su prebolovale koronu, jer se, kako su naveli, još ne zna koliko dugo smo zaštićeni od ponovne infekcije.

“Vrijeme koje je preporučeno za vakcinaciju nakon preležane bolesti jeste 90 dana ali je moguće i ranije uz konsultaciju sa izabranim ljekarima”, rekli su iz IJZ.

Vakcinu je do sada u Crnoj Gori primilo 8.074 ljudi, dok je revakcinisano 595, što je oko 0,5 odsto od 110 hiljada koliko je određeno prioritetnim grupama u koje spadaju stariji od 80 godina, zdravstveni radnici, kao i starosne grupe od 65 do 70, od 71 do 74, kao i od 75 do 79 godina.

Od ponedjeljka su otvoreni svi vakcinalni punktovi u svim crnogorskim opštinama, a kako su Pobjedi rekli ranije iz podgoričkog Doma zdravlja, vakcina imaju do kraja ove sedmice, ali je za sljedeću planiran dolazak 82 hiljade vakcina Astra Zeneke.

Internista Aleksandar Raičević za Mediabiro je rekao da niko od građana vakcinisanih u Sportskom centru Morača nije imao neželjene efekte nakon vakcinacije.

On se osvrnuo i na kontroverze koje prate Astra Zeneka vakcine, koje bi, kako je najavljeno, krajem ovog ili početkom narednog mjeseca trebalo da stignu u Crnu Goru, navodeći “da su u razvijenim zemljama Astra Zeneka vakcinu primile izuzetno značajne ličnosti poput premijera Velike Britanije i Francuske“.

“To bi nešto trebalo da znači. U situaciji da je jedino prisutna Astra Zeneka, ja bih lično preporučio svakome da je primi, jer su komplikacije usljed zaraze virusom mnogo gore u odnosu na neželjene efekte vakcine”, rekao je Raičević.

Najčitanije