fbpx
NaslovnicaCrna GoraUtvrditi ko su bili organizatori i nalogodavci zločina u Štrpcima

Utvrditi ko su bili organizatori i nalogodavci zločina u Štrpcima

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA) apelovala je da se utvrdi ko su bili organizatori i nalogodavci zločina u Štrpcima iz političkih i vojnih krugova Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srpske i da se oni i neposredni izvršioci privedu pravdi.

Danas se obilježava 29 godina od kada su na željezničkoj stanici u mjestu Štrpci, na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH), pripadnici interventne čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske pod nazivom “Osvetnici”, iz brzog voza 671 „Lovćen“, na relaciji Beograd – Bar, oteli, a zatim ubili 20 putnika nesrpske nacionalnosti.

Iz HRA apelovali su da se pronađu posmrtni ostaci svih žrtava od kojih je najstarija imala 59, a najmlađa 16 godina, i da Crna Gora izmjenom Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti napokon obezbijedi socijalnu zaštitu porodicama stradalih u tom zločinu kao civilnim žrtvama rata.

Žrtve tog zločina su nakon otmice u Štrpcima, odvedene do škole u selu Prelovo kod Višegrada, gdje su opljačkane i pretučene, a zatim prebačene u selo Mušići, kod Višegradske Banje, gdje se pretpostavlja da su i ubijene, a njihova tijela bačena u Drinu.

“Tijelo Halila Zupčevića, pronađeno je tek 2009. godine na obali jezera Perućac, blizu Višegrada, a na istoj lokaciji su 2010. pronađeni i posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine”, naveli sui z HRA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da posmrtni ostaci ostalih žrtava tog zločina do danas nijesu pronađeni.

Za zločin u Štrpcima, kako su naveli, do sada su osuđena samo dva pripadnika čete „Osvetnici“.

“Nebojša Ranisavljević je osuđen u Crnoj Gori na kaznu zatvora od 15 godina, a Mićo Jovičić je sa Tužilaštvom BiH 2016. godine zaključio sporazum o priznanju krivice, na osnovu koga mu je izrečena kazna zatvora od pet godina”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se vođa te vojne jedinice, Milan Lukić, nalazi na izdržavanju doživotne kazne zatvora na koju ga je osudio Haški tribunal zbog ratnih zločina počinjenih u Višegradu, a nikada mu nije suđeno za zločin u Štrpcima.

Iz HRA su kazali da je tek u decembru 2019. godine tužilaštvo BiH Lukića optužilo za učešće u tom ratnom zločinu, dok u Crnoj Gori to nikad nije učinjeno.

U Crnoj Gori, kako su naveli, nije pokrenuta ni bilo koja druga istraga povodom tog zločina, iako je Ranisavljević u svjedočenjima među učesnicima u akciji pominjao i Bobana Inđića, “Crnogorca”, Milana „Čačka“, Acu Šimšića, “pijanog Slovenca”, Željka Marjanovića, Bogdana Šekarića, Vidakovića i Mitra “Četnika“.

Kako su kazali iz HRA, u krivičnom postupku koji je vođen protiv Ranisavljevića u Crnoj Gori, utvrđeno je da je otmica u Štrpcima bila planirana i sprovedena uz znanje tadašnjih visokih funkcionera civilnih, policijskih i vojnih organa Srbije i SR Jugoslavije.

“Dokumenta objavljena na suđenju u Bijelom Polju, koja je sakupio i objavio Fond za humanitarno pravo, upućuju na to da su i Ranisavljević i njegov komandant, Milan Lukić, bili izvršioci zločina čiji je nalogodavac bio neko drugi, iz vrha vlasti tadašnje SR Jugoslavije, koju su činile Srbija i Crna Gora, u saradnji sa vlastima Republike Srpske”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su naveli da do danas niko od nalogodavaca i organizatora zločina nije istražen i kažnjen.

“Za zločin u Štrpcima je još pred sudom BiH u toku suđenje desetorici optuženih, dok je pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku suđenje petorici optuženih, među kojima i Gojku Lukiću, rođenom bratu Milana Lukića”, navodi se u saopštenju.

HRA je prošle godine objavila publikaciju pod nazivom „Protiv zaborava“, u kojoj su sabrani iskazi svjedoka u suđenjima povodom ratnih zločina.

U njoj se, kako su naveli iz te NVO, mogu pročitati svjedočenja koja će približiti tragediju koja se dogodila u vozu 671.

“U publikaciji je predstavljen iskaz čovjeka koji je pokušao da spriječi otmicu mladog saputnika – „Pustite dijete, šta je dijete krivo?“, svjedočenje rođaka otetog putnika koji je uspio da dođe do Milana Lukića”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da se u publikaciji nalaze i tragično svjedočenje supruge koja je prisustvovala odvođenju muža iz voza, kao i iskazi državnih službenika – konduktera iz voza koji od straha nije mogao da se sjeti koju slavu slavi i otpravnika vozova iz stanice Štrpci.

Iz te NVO su naveli da je na kraju predstavljen i iskaz osuđenog Ranisavljevića koji objašnjava kako je zločin izvršen.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...