fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvojeni zakoni o medijima i RTCG-u

Usvojeni zakoni o medijima i RTCG-u

Podgorica, (MINA) – Skupština Crne Gore usvojila je večeras, glasovima poslanika vladajućih stranaka, zakone o medijima i nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore (RTCG).

Usvajanje ovih zakona podržao je 41 poslanik vladajuće koalicije.

Opozicija nije prisustvovala glasanju ocjenjujući da je nedopustivo da se medijski zakoni mijenjaju mjesec prije izbora.

Duh i karakter Zakona o medijima, kako je obrazloženo, podrazumijeva garancije slobode medija sadržane u postulatima temeljnih međunarodnih standarda o ljudskim pravima i slobodama.

Sloboda izražavanja se afirmiše slobodnim osnivanjem medija, slobodnim objavljivanjem
informacija, nesmetanim radom novinara i njihovom bezbjednošću.

Predviđeno je da je novinar dužan da na zahtjev državnog tužioca otkrije izvor informisanja kada je to neophodno radi zaštite nacionalne bezbjednosti, terotorijslanog integriteta i zdravlja.

Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG, kako je obrazloženo, dodatno se osnažuje mehanizam političko-institucionalne nezavisnosti javne radiodifuzije u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnom praksom ove oblasti.

Na osnovu amandmana crnogorske Vlade, iz predloga zakona brisan je institut Ugovora o pružanju javnih usluga i formiranju Upravnog finansijskog odbora RTCG.

Predviđeno je, radi snaženja instituta konflikta interesa, poslanici i odbornici ne mogu biti izabrani za članove Savjeta RTCG tri godine od prestanka funkcije.

U cilju nesmetanog funkcionisanja Javnog servisa u procesu skorih parlamentarnih izbora, predviđeno je da se postupak za imenovanje članova Savjeta pokrene u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona o RTCG.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...