fbpx
NaslovnicaCrna GoraUsvajanje Rezolucije o Srebrenici podrška civilizacijskim vrijednostima

Usvajanje Rezolucije o Srebrenici podrška civilizacijskim vrijednostima

Podgorica, (MINA) – Regionalna Kancelarija za koordinaciju bošnjačkih vijeća pozvala je sve države, posebno one iz regiona, da podrže Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici, u cilju podrške civilizacijskim vrijednostima, punog suočavanja sa prošlošću i saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Iz Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća naglasili su da donošenje Rezolucije nije usmjereno niti protiv jednog naroda, već podsjeća na presuđene činjenice da se u Srebrenici desio genocid, koji je bio detaljno planiran, sistematski organiziran i izveden i čiji su akteri osuđeni odlukama relevantnih međunarodnih sudova.

„Međutim, sasvim je jasno da su ideološki programi po kojima se desio taj genocid još živi i vitalni, i da su u regionu vidljivi pokušaji njihovog obnavljanja, što iziskuje odlučno suprotstavljanje“, kaže se u saopštenju.

Iz Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća saopštili su da u potpunosti podržavaju nastojanja da se u Generalnoj skupštini UN-a donese Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja i obliježavanja genocida u Srebrenici.

„Iskazujemo punu zahvalnost inicijatorima i predlagačima – Njemačkoj i Ruandi, kao i svim državama, koje su kosponzori, ili su najavile podršku usvajanju Rezolucije“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjedavajući Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća Suljo Mustafić.

U Kancelariji za koordinaciju bošnjačkih vijeća smatraju da, iako je prošlo gotovo tri decenije od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nije kasno da se bezrezervno osudi svako njegovo poricanje i podstaknu države članice da sačuvaju utvrđene činjenice.

„Kao i da kroz obrazovne sisteme razvijaju odgovarajuće programe, u znak sjećanja, u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, imajući u vidu dešavanja u regionu, a i na drugim mjestima, veoma značajno što se u tekstu Rezolucije „bez rezerve osuđuju i radnje koje veličaju presuđene ratne zločince, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici“.

Iz Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća rekli su da je važan i poziv državama članicama organizacije sistema UN-a i drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama i civilnom društvu, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike, da obilježavaju Međunarodni dan.

„Uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća ukazali su da se, svi skupa, obilježavanjem današnjeg praznika 9. maja – Dana Evrope, ujedno i podsjećaju na dan pobjede nad ideologijama mraka, sloma i raspada nacizma, kao i na dan civilizacijskog uspravljanja i pobjede antifašizma, slobode i demokratije.

Kako su rekli, na tlu Evrope, nakon osude i kajanja, zbog nacističkog genocida, i pogroma i holokausta, uslijedio je proces denacifikacije i marginaliziranja nazadnih ideja.

„Zatim je posijano novo sjeme pomirenja i saradnje, iz kojeg je iznikla ideja ujedinjenja i savremene evropske demokratije, a potom i sazdana Evropska unija, čijim vrijednostima streme naše države“, kaže se u saopštenju.

Iz Kancelarije bošnjačkih vijeća, koja predstavljaju krovne institucije koje se bave kulturnim i identitetskim pitanjima i društvenim položajem u zemljama regiona i dijaspori, ukazali su na svijetlu tradiciju Bošnjaka, kao autohtonog evropskog naroda, koji nikada u svojoj historiji nije imao nikakvu organizovanu grupu koja je na bilo koji način propagirala, provodila, ili slijedila fašističku ili nacističku ideologiju.

„Zato čista obraza, ali i u obavezi prema žrtvama i porodicama žrtava pogroma i genocida koji je provođen nad našim sunarodnicima, naglašavamo da ono što se može uraditi u ovom trenutku, kao civlizacijska obaveza, je podrška izglasavanju Rezolucije“, kaže se u saopštenju.

Iz Regionalne Kancelarije za koordinaciju bošnjačkih vijeća rekli su da je desetine hiljada stradalih i ubijenih nemoguće vratiti, ali da se može, makar i simbolički, vratiti moralni dug, zato što su se pred očima te iste međunarodne zajednice desili brojni pogromi, od kojih je najveći genocid u Srebrenici.

„Pozivamo sve države, a posebno one iz regiona u kojima Bošnjaci žive kao autohtoni narod na svojim ognjištima, da podrže Rezoluciju, u cilju podrške civilizacijskim vrijednostima, kao i punog suočavanja sa prošlošću, izgradnje novih mostova pomirenja, saradnje i dobrosusjedskih odnosa i bolje budućnosti svih naroda i građana“, kaže se u saopštenju.

Regionalnu Kancelariju za koordinaciju bošnjačkih vijeća čine Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Bosne i Hercegovine, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće Sjeverne Makedonije.

Kancelariju za koordinaciju bošnjačkih vijeća čine i Koordinacija bošnjačkih županijskih vijeća Hrvatske, Konsultativno vijeće za zajednice Kosova, kao i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...