fbpx
NaslovnicaCrna GoraUskoro nova komisija za implementaciju Ugovora sa Svetom Stolicom

Uskoro nova komisija za implementaciju Ugovora sa Svetom Stolicom

Podgorica, (MINA) – Nova mješovita komisija za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice uskoro će biti formirana, a na njenom čelu će, sa crnogorske strane, biti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Vlade, premije Zdravko Krivokapić sastao se danas sa apostolskim nuncijem u Crnoj Gori sa sjedištem u Sarajevu, Luiđijem Pecutom, i sa nadbiskupom barskim Katoličke crkve u Crnoj Gori, Rokom Đonlešajem.

Navodi se da je tema sastanka bila formiranje nove Mješovite komisije za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice.

„Krivokapić je istakao potrebu za skorim formiranjem Komisije, kao i da će na njenom čelu sa crnogorske strane biti ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović“, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je kazao da očekuje da će formiranjem Mješovite komisije započeti njen intezivan rad, koji će doprinijeti bližoj saradnji i daljem poboljšanju odnosa Crne Gore i Svete Stolice.

On je ocijenio da Ugovor, kao međunarodno-pravni instrument koji definiše položaj Katoličke crkve u Crnoj Gori, predstavlja platformu i značajan podsticaj za dalje produbljivanje i unapređivanje ukupnih međusobnih odnosa.

Prema riječima Krivokapića, Ugovor predstavlja i realan pokazatelj punog uvažavanja Crne Gore prema građanima katoličke vjeroispovijesti.

„Crna Gora je spremna za dalje unapređivanje bilateralnih veza sa Svetom Stolicom u svim segmentima, kao i za nastavak međusobnog dijaloga na ekspertskom, visokom i najvišem nivou“, poručio je Krivokapić.

Kako su kazali iz Vlade, Pecuto je iskazao zadovoljstvo zbog toga što će Komisija uskoro biti formirana, poručivši da je važno da se ide naprijed, i da Sveta Stolica želi najbolje moguće odnose s Crnom Gorom.

Najčitanije