fbpx
NaslovnicaCrna GoraUništavanje državnih znamenja udar na multinacionalnu Crnu Goru

Uništavanje državnih znamenja udar na multinacionalnu Crnu Goru

Podgorica, (MINA) – Uništavanje spomenika, državnih znamenja i napadi na pripadnike drugih naroda i vjera udari su na multinacionalnu, multikonfesionalnu i antifašističku Crnu Goru i moraju se kvalifikovati kao inkriminacije širenja nacionalne i vjerske mržnje, poručili su iz Crnogorskog pokreta.

Oni su osudili vandalski čin razbijanja spomenika na Ravnom Lazu, podignutog na mjestu gdje je donijeta odluka o podizanju Trinaestojulskog ustanka.

“To je još jedan u nizu vandalskih činova prema spomenicima crnogorske istorije, državnim znamenjima i građanima Crne Gore koji ne pripadaju velikosrpskom klerofašizmu i koji su privrženi svojoj otadžbini”, kazali su iz Crnogorskog pokreta.

Kako su naveli, ovaj put se na meti vandala našao spomenik na Ravnom Lazu koji simbolizuje svenarodni otpor naroda Crne Gore fašizmu i okupaciji 13. jula 1941. godine.

Iz Crnogorskog pokreta su podsjetili da je to bio prvi opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi, “samim tim i najsvjetliji primjer otpora nadolazećem fašizmu u prvim godinama Drugog svjetskog rata”.

“Zato je i jasno zašto smeta onima koji baštine izdajničke, profašističke pokrete, saradnike okupatora i fašizma, nosice Hitlerovog gvozdenog krsta”, kazali su iz Crnogorskog pokreta.

Prema njihovim riječima, nema važnijeg obilježja današnje Crne Gore od antifašizma i privrženosti idealima slobodnog svijeta.

Iz Crnogorskog pokreta su apelovali na sudske organe da prestanu da vandalske činove uništavanja spomenika, državnih znamenja i napada na pripadnike drugih naroda i vjera podvode pod prekršaje, jer, kako su naveli, oni to nijesu.

“To su udari na multinacionalnu, multikonfesionalnu i antifašističku Crnu Goru i moraju se kvalifikovati kao inkriminacije širenja nacionalne i vjerske mržnje, član 370. Krivičnog zakona, a nije daleko ni primjena članova 372. i 373, jer nema sumnje da se radi o organizovanom napadu na ustavno uređenje i bezbjednost Crne Gore”, kazali su iz Crnogorskog pokreta.

Oni su naveli da je novčano kažnjavanje, “koje, očito, pokrivaju i plaćaju drugi u ime izvršioca, samo poziv na još veće kršenje Ustava i zakona, sa posljedicama koje nije moguće predvidjeti”.

“Ili stanite u odbranu ustavnog uređenja i građanskog mira, ili se povucite sa položaja koje ne zaslužujete”, poručili su iz Crnogorskog pokreta.

Najčitanije

cedis

Kuči u subotu više sati bez struje

Podgorica, (MINA) – Naselje Kuči biće u subotu više sati bez struje, zbog planiranih...