fbpx
NaslovnicaCrna GoraU Plužinama, Nikšiću i Kolašinu posađeno 30 hiljada sadnica

U Plužinama, Nikšiću i Kolašinu posađeno 30 hiljada sadnica

Podgorica, (MINA) – U akcijama pošumljavanja u Plužinama, Nikšiću i Kolašinu posađeno je 30 hiljada sadnica, saopštili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Iz Uprave su kazali da uspješno nastavljaju planirane akcije pošumljavanja opožarenih i degradiranih površina, prilikom kojih će biti posađeno oko 300 hiljada sadnica iz tri rasadnika u Rožajama, Kolašinu i Baru, a u skladu sa planskim dokumentima.

Akcije pošumljavanja su, kako su rekli, uspješno nastavljene u svim ostalim područnim jedinicama.

„Tako je u Područnoj jedinici Plužine, u skladu sa godišnjim planom, uspješno završeno pošumljavanje odjeljenja 29, u Gazdinskoj jedinici Vojnik – Brezna“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, uz podršku i učešće lokalnog stanovništva iz sela Brezna, na površini od 1,79 hektara (ha), uspješno posađeno 4,5 hiljada sadnica smrče.

„U prethodnim danima i u Područnoj jedinici Nikšić takođe je uspješno realizovana akcija pošumljavanja u odjeljenju 10b, u Gazdinskoj jedinici Javorak – Vojnik“, kazali su iz Uprave za gazdovanje šumama.

Kako su rekli, u sklopu te akcije, službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima uspješno su zasadili 15 hiljada sadnica smrče na površini od šest hektara.

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima kazali su da je u Područnoj jedinici Kolašin organizovana akcija pošumljavanja u saradnji sa učenicima Srednje mješovite škole „Braća Selić“.

Oni su rekli da je u opožarenom odjeljenju 40a, u Gazdinskoj jedinici Vučje, zajedno sa srednjoškolcima kroz edukativnu akciju posađeno 500 sadnica.

„Osim te akcije, u Područnoj jedinici Kolašin aktivno se radi i na pošumljavanju odjeljenja 13a u Gazdinskoj jedinici Rečinska Rijeka- Vranještica, gdje će ovih dana biti završena sadnja ukupno deset hiljada sadnica“, kaže se u saopštenju.

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima rekli su da ulažu dodatne napore kako bi se ovogodišnje pošumljavanje izvršilo u skladu sa planom, i da su za sada zadovoljni realizacijom.

„U narednim nedeljama očekujemo dostizanje zacrtanog cilja od 300 hiljada sadnica, koje će biti zasađene u okviru proljećnjeg pošumljavanja, a u skladu sa planovima, kako bismo na jesen nastavili planirane aktivnosti na obnavljanju crnogorskih šuma“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Engleske, remi Danske i Slovenije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Engleske pobijedili su večeras u Gelzenkirhenu selekciju Srbije 1:0, u...