fbpx
NaslovnicaCrna GoraU najboljem interesu Crne Gore da se izbori sprovedu na demokratski način

U najboljem interesu Crne Gore da se izbori sprovedu na demokratski način

Podgorica, (MINA) – U najboljem interesu Crne Gore i svih njenih građana je da se izbori sprovedu na fer, miran i demokratski način i Vlada će učiniti sve u okviru svojih nadležnosti da doprinese takvom ambijentu, poručio je premijer Duško Marković.

On je, tokom razgovara sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivom Oravom, istakao otvorenost Vlade za politički dijalog i dogovor u susret predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, koji, kako je naveo, treba da se odvija u institucijama sistema, a ne na ulici.

Marković je kazao da su crnogorske institucije sposobne da na adekvatan i legalan način odgovore na sve izazove, u skladu sa principima demokratije i vladavine prava.

“Kao lider u procesu EU integracije, Crna Gora poštuje evropske vrijednosti i standarde i bez obzira na ovakve i slične izazove, nastaviće sa svojom proevropskom i reformskom politikom, kao odgovaran partner EU“, rekao je Marković.

On je zaključio da je u najboljem interesu Crne Gore i svih njenih građana da se i ovi izbori sprovedu na fer, miran i demokratski način.

Vlada će, kako je poručio Marković, učiniti sve u okviru svojih nadležnosti da doprinese takvom ambijentu.

Tokom razgovora sa Oravom o aktuelnoj situaciji povodom nereda u Budvi i više crnogorskih opština, Marković je osudio napade na pripadnike Uprave policije kao, kako je naveo, direktan pokušaj urušavanja demokratskih vrijednosti i ugrožavanja mira i bezbjednosti građana.

On je rekao da je reakcija nadležnih organa na takvo ponašanje ustavna dužnost i obaveza policije.

Kako je istakao Marković, kao i uvijek do sada, svi eventualni slučajevi prekoračenja policijskih ovlašćenja biće hitno ispitani i adekvatno sankcionisani.

Orav je naveo da je zabrinut u vezi sa rastućim tenzijama u Budvi i njihovim posljedicama u ostalim opštinama.

On je pozvao sve političke aktere na smirivanje tenzija i na efikasnu istragu potencijalne nesrazmjerne upotrebe sile od strane policije.

Orav je podsjetio na poziv Brisela da svi politički akteri pokažu uzdržanost i poštovanje vladavine prava, kao i da se uzdrže od jednostranih radnji i odluka.

On je posebno istakao važnost stvaranja atmosfere koja omogućava iskren politički dijalog i mirno i uredno sprovođenje predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora.

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...