fbpx
NaslovnicaCrna GoraTraže ocjenu ustavnosti Zakona o predsjedniku

Traže ocjenu ustavnosti Zakona o predsjedniku

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podnio je danas Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore koje se tiču promjene njegovih ustavnih nadležnosti.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović kazala je da pozdravljaju izbor sutkinja Ustavnog suda i očekuju da će u najkraćem roku biti izabran četvrti nedostajući sudija i time sud biti kompletiran, kako bi rad obavljao u punom kapacitetu.

„Pozivamo Ustavni sud da u hitnom roku pokrene odgovarajuće procedure i da se što prije izjasni o našoj inicijativi“, navodi se u saopštenju.

Kako je rekla Papović, imajući u vidu da sporne zakonske odredbe već proizvode pravno dejstvo i stvaraju političku destabilizaciju, brzina djelovanja Ustavnog suda u zaštiti pravnog poretka u ovom slučaju je veoma važna.

Ona je ocijenila da izmjene Zakona, usvojene u decembru prošle godine, narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti i mijenjaju smisao crnogorskog Ustava.

Prema riječima Papović, usvajanje tog zakona jedan je u nizu postupaka parlamenta koji su usmjereni na podrivanje demokratije, nakon neustavnog odlaganja lokalnih izbora, prekrajanja izbornih jedinica u toku izbornog procesa i razrješenja ministara u vladi koja je izgubila povjerenje.

„Spornim izmjenama, umjesto razrade ustavnih normi izvršeno je dopisivanje Ustava oduzimajući ustavna ovlašćenja predsjedniku Crne Gore da predlaže mandatara i postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu“, navodi se u saopštenju.

Papović je istakla da ustavna ovlašćenja predsjednika države, koji se bira na neposrednim izborima, ne mogu biti predmet promjene kroz akt niže pravne snage.

„Posebno je problematično što ove odluke predstavljaju rezultat političkog sukoba sa pojedincem koji u datom momentu obavlja funkciju predsjednika“, kazala je Papović.

Kako je rekla, oduzimanje ovlašćenja koja su predsjedniku data Ustavom, kao izvršnom organu, svodi instituciju predsjednika na protokolarni organ, što nije bila namjera ustavopisca.

„Zato apelujemo na Ustavni sud da našu inicijativu što prije stavi na dnevni red i sprovede transparentan postupak izjašnjavanja o njoj“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije