fbpx
NaslovnicaCrna GoraMCP: Strukture bivšeg režima pokušavaju da izazovu nemire

MCP: Strukture bivšeg režima pokušavaju da izazovu nemire

Podgorica, (MINA) – Ideološko-političke strukture bivšeg režima, koristeći neznanje jednog broja građana Crne Gore po crkvenim pitanjima, pokušavaju da izazovu nemire, ocijenili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i poručili da o tome treba da brinu nadležni državni organi.

Iz Mitropolije su kazali da je metohu Cetinjskog manastira jutros, po ko zna koji put, onemogućeno da služi liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.

„Ovoga puta je ovaj, ionako tužan događaj, bio utoliko žalosniji zbog činjenice da se, po saznanjima dobijenim od policije, grupa, od Mitropolije neovlašćenih lica, pretpostavljamo onih koji se lažno predstavljaju kao sveštenici, još sinoć zatvorila u tu mučeničku crkvu“, navodi se u saopštenju MCP.

Oni su naglasili da je Mitropolija, iako nije dužna da prijavljuje vjerske obrede, najavila policiji da će se jutros služiti u crkvi na Ivanovim Кoritima.

„Izražavamo žaljenje što policija nije blagovremeno reagovala i obezbjedila da se ne naruši nepovredivost imovine Mitropolije i nesmetano vršenje vjerske službe“, dodaje se u saopštenju.

U Mitropoliji, kako su kazali, nemaju nikakve sumnje da se radi o još jednom u nizu pokušaja podizanja tenzija pred ustoličenje mitropolita Joanikija.

„A sasvim je jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju“, kaže se u saopštenju MCP.

Prema njihovim riječima, dokaz da je to tako mogao se vidjeti u „huškačkom i mrziteljskim tekstu bišeg direktora Uprave policije, a aktuelnog savjetnika za bezbjednost predsjednika Crne Gore, koji se ničim nije ogradio od skandaloznih stavova tog nesrećnog čovjeka“.

„Кoristeći neznanje jednog broja građana Crne Gore po crkvenim pitanjima, oni pokušavaju da izazovu nemire, ali se uzdamo u Boga i u razumnost najvećeg broja građana Crne Gore, da u tome neće uspjeti, o čemu treba prilježno da brinu i nadležni državni organi“, poručili su iz Mitropolije.

Oni su naglasili da, bez obzira na sve, Mitropolija ostaje onakva kakva je i bila, otvorena za sve ljude bez razlike u njihovom nacionalnom i političkom izrazu.

„Ali, takođe, vrlo odlučna u tome da ne dopusti narušavanje njenog istorijskog trajanja, kao i prava na ime, dostojanstvo, imovinu i unutrašnji poredak“, dodaje se u saopštenju.

Mitropolija, kako se navodi, ne provocira nikakve sukobe niti ih želi u bilo kom obliku.

„Ali insistira da se poštuju vjerska prava, kako nje kao institucije, tako i svih njenih vjernika. To ne treba nikome da smeta“, zaključuje se u saopštenju MCP.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...