fbpx
NaslovnicaCrna GoraStoltenberg: Crna Gora ima bitnu ulogu na Zapadnom Balkanu

Stoltenberg: Crna Gora ima bitnu ulogu na Zapadnom Balkanu

Skoplje, (MINA) – Crna Gora ima bitnu ulogu na Zapadnom Balkanu, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i poručio da od 44. Vlade očekuju da nastavi da osigurava poziciju države kao visoko vrednovanog člana Alijanse.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Skoplju, nakon sastanka sa liderima Zapadnog Balkana, rekao da je taj region strateški bitan, ali da ima razloga za zabrinutost.

“Vidimo secesionističku retoriku u Bosni i Hercegovinu, krhku situiaciju na Kosovu. Na kraju, autoritarni režim Rusije teži da potkopa demokratije hibridnim prijetnjama”, naveo je Stoltenberg.

On je kazao da je završio posjetu regionu i da je, u svakoj državi koju je posjetio, govorio da stabilnost Zapadnog Balkana zavisi od biranja dialoga naspram konflikta i haosa.

“Vrijeme je da se prevaziđu regionalni konflikti koji traju predugo”, poručio je Stoltenberg.

On je istakao da od 44. Vlade očekuje da nastavi da osigurava poziciju Crne Gore kao visoko vrednovanog NATO člana.

Stoltenberg je rekao da se raduje saradnji sa novom vladom i pozdravio povećanje ulaganja Crne Gore u odbranu i obezbijednost.

“(Crna Gora) ne samo da ima bitnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana. Kao što je premijer (Spajić) rekao, dobri odnosi sa susjedima jesu bitni ali je bitno i ono što Crna Gora radi da bi pomogla napore NATO-a u dijalogu Beograda i Prištine”, ocijenio je Stoltenberg.

On je naveo da je adresiranje tenzija na Kosovu još jedna oblast u kojoj Crna Gora ima bitnu ulogu, dodajući da se raduje da vidi njene dalje napore u tom pravcu.

Crnogorski premijer Milojko Spajić kazao je da će Crna Gora, kao država koja nema problema sa susjedima, nastaviti da ima konstruktivnu ulogu u regionu.

Prema njegovim riječima, na sastanku je poručeno da je Zapadni Balkan kao region stateški bitan za NATO, što je potvrđeno posjetom Stoltenberga.

“Kompleksna bezbjednosna situacija traži konstantne napore. Crna Gora, koja nema problema sa svojim susjedima, nastaviće da ima konstruktivnu ulogu u regionu”, kazao je Spajić.

Upitan da li će na vrhu agende nove Vlade biti saradnja sa NATO-om Spajić je odgovorio da je u sporazumu koji je potpisan prije formiranja Vlade navedeno da je proaktivno i kredibilno članstvo u NATO-u jedan od ključnih prioriteta 44. Vlade .

“Vidite da povlačimo konkretne poteze i mislimo da smo Vlada od akcije a ne od priče, kao prethodne vlade”, naveo je Spajić.

On je rekao da su formati poput današnjeg sastanka pravo mjesto da se pokaže uloga Crne Gore.

Spajić je istakao da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja nema problema sa svojim susjedima.

“Treba to da iskoristimo da gradimo mostove u regionu. Treba i da koristimo ekonomiju za prevazilaženje istorijskih naslijeđa regiona, koja omogućavaju trećim partijama da imaju mnogo više učešća u regionu nego što bi trebalo”, naveo je Spajić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije