fbpx
NaslovnicaCrna GoraSrbiji upućeno najviše zamolnica za izručenja

Srbiji upućeno najviše zamolnica za izručenja

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo pravde uputilo je prošle godine 42 zamolnice ka 15 država radi izručenja osuđenih ili osumnjičenih osoba, a najveći broj podnijet je Srbiji, pokazala je analiza Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Analiza u vezi sa pritvorima, čiji dio se odnosi na međunarodne pravne pomoći i ekstradicije, dio je projekta te nevladine organizacije (NVO), koji finansijski podržava Građanska alijansa.

Iz ASP su kazali da je zamolnice dostavilo Ministarstvo pravde i da su podaci zasnovani isključivo na onome što je taj državni organ poslao poštom.

Kako su naveli, najveći broj zamolnica je upućen ka Srbiji – deset i Njemačkoj sedam.

Iz ASP-a su rekli da su četiri zamolnice poslate Mađarskoj, a po tri Grčkoj, Turskoj i Hrvatskoj.

„Po dvije zamolnice za izručenja osuđenih ili optuženih upućene su ka Španiji, Italiji i Austriji, a po jedna Rusiji, Nizozemskoj, Ukrajini, Belgiji, Albaniji i Sloveniji“, dodaje se u saopštenju.

Iz ASP-a su ukazali da se, kada je riječ o vrstama krivičnih djela na koja su osobe bile osuđene ili je postojala optužba i zbog koji je traženo njihovo izručenje, najviše odnosi na stvaranje kriminalne organizacije, u odnosu na koje je podnijeto 11 zamolnica.

Prema njihovim riječima, po osnovu krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga podnijeto je sedam zamolnica.

Iz ASP-a su naveli da su po četiri zamolnice podnijete za teško ubistvo i tešku tjelesnu povredu, po tri za tešku krađu i razbojništvo, a po dvije za ubistvo u pokušaju i napad na službeno lice.

Po jedna zamolnica podnijeta je za krivična djela teško djelo protiv bezbjednosti saobraćaja, nasilje u porodici i u porodičnoj zajednici, falsifikovanje novca, nasilničko ponašanje, utaja i za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Kako su kazali iz ASP, u odnosu na ukupnu brojku, 21 zamolnica upućena je zbog potrebe vođenja krivičnog postupka protiv osoba kojima su, u najvećem broju postupanjem Specijalnog državnog tužilaštva, stavljana na teret različita krivična djela.

“Dok je takođe 21 zamolnica upućena za izručenje osobe koje su već bile osuđene, ali nijesu dostupne domaćim pravosudnim organima”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da se iz dostavljenih zamolnica za prošlu godinu može vidjeti i da je 40 osoba bilo uhapšeno na osnovu međunarodne potjernice i nalazilo se u ekstradicionom pritvoru, ili je u stranim zemljama protiv njih bio pokrenut krivični postupak zbog drugih djela, ili su već služili zatvorske kazne u tim zemljama.

„Samo dvije osobe nijesu bile uhapšene, ali je postojalo saznanje da se nalaze u onim zemljama, kojima su upućene zamolnice sa molbom da se liše slobode i izruče“, kazali su iz ASP-a.

Oni su dodali da se nijedna zamolnica za prošlu godinu, koje su dostavljene ASP-u, ne može povezati sa slučajem nekadašnjeg istaknutog funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozarom Marovićem.

Iz ASP-a su rekli da su od Ministarstva pravde tražilli i rješenja o određivanju pritvora za strance u prošloj godini, ali da je taj resor saopštio da nije u njihovom faktičkom posjedu, navodeći da od suda dobija spise sa rješenjima o određivanju pritvora, ali je u obavezi da ih vrati u kratkom roku.

Iz te NVO su kazali da Ministarstvo pravde u konkretnom nije navelo pravni osnov po kom ne mora imati svoj primjerak rješenja o ekstradicionom pritvoru, kao dijelu ukupnog spisa nekog predmeta, i dostavilo samo obavještenje o konkretnom, ali ne i rješenje.

“To ASP-u daje dovoljno pravnog prostora da podnese žalbu nadležnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama zbog povrede pravila postupka i materijalne povrede prava“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije