fbpx
NaslovnicaCrna GoraSramno prebacivanje odgovornosti za potpirivanje sukoba

Sramno prebacivanje odgovornosti za potpirivanje sukoba

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) odbacila je optužbe da aktuelna vlast na čelu sa tom strankom kreira međunacionalne provokacije i pozvala državne organe da zaštite mir i imovinu pripadnika manjinskih naroda i svih građana.

„Novi lider Demokratskog fronta i njegov duhovni i politički otac mitropolit Amfilohije optužili su aktuelnu vlast na čelu sa DPS-om da ovih dana kreira međunacionale provokacije, odnosno napade na pripadnike islamske vjere i njihove objekte u Pljevljima“, navodi se u reagovanju DPS.

Iz te partije rekli su da tu optužbu najoštrije odbacuju.

„Smatramo za sramno prebacivanje odgovornosti za konstantno potpirivanje međunacionalnih i međuvjerskih sukoba, koje upravo dolazi sa adrese političkog bloka na čijem je čelu Krivokapić i ideologije velikosrpskog nacionalizma čiji je duhovnik mitropolit“, kazali su iz DPS-a.

Kako su naveli, oni po zadatku tragove tuđih, njima bliskih službi, pripisuju crnogorskim bezbjednosnim organima.

„Optuživati DPS i Đukanovića za nepočinstva kao ova u Pljevljima, bilo bi isto kao optužiti Ben Guriona za Aušvic“, rekli su iz DPS-a.

Iz DPS-a su naveli da je Amfilohije u crkvi na Sinjajevini, 2014. godine, rekao za pripadnike islamske vjeroispovijesti da su “lažni ljudi, sa lažnom vjerom” i da je “duhovna smrt koju su širili po Crnoj Gori strašnija od ubijanja”.

„Ubijeđeni smo da su huligani, koji napadaju ovih dana građane islamske vjere, zadojeni mržnjom poniklom na ovakvim i sličnim “duhovnim” učenjima Amfilohija“, kazali su iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, ovih dana je i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić „izašao iz ilegale da bi javnost prosvijetlio kako je vlast za uličarske incidente nabavila čak i mantije da bi glumila sveštenstvo i majice da bi se pretvarali da su simpatizeri DF-a“.

„To je isto kao da je rekao da se neko od naših još 2014. maskirao u Amfilohija i izgovorio one otrovne riječi bratomržnje, kako bi on rekao, na Sinjajevini, ali i na drugim mjestima, kuda god prođe sa svojom mantijom“, navodi se u reagovanju.

Iz DPS-a kazali su da se Krivokapiću ne može ni zamjeriti, jer „on priča samo ono što mu poture“.

Iz te partije pozvali su Mandića da u dogovoru s liderom koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksom Bečićem organizuje svoje mlade i najavljene straže za zaštitu imovine Islamske zajednice u Pljevljima, da pohvataju počinioce i dokažu svoje „bolesne“ optužbe.

„Biće ipak da su oni, odvojeno ili zajedno najnovije napade organizovali da bi Dritanu pokazali koliko stvarno vrijedi njegova riječ izgovorena u Pljevljima i đe mu je mjesto“, rekli su iz DPS-a.

Iz te partije zahtijevaju od državnih organa da zaštite mir i imovinu pripadnika manjinskih naroda i svih građana.

„Zahtijevamo da otkriju počinioce i prekinu ovu perfidnu igru u kojoj, kao u Pljevljima, pod okriljem noći napadaju ljude, a danju ih “brane”, da bi, uz sve ostalo, dali povoda svojim vođama za diskreditaciju naše vlasti i naše partije“, zaključuje se u reagovanju.

Najčitanije

Podgorica, kisa 2

Vremenska prognoza: Danas kiša, temperatura do 24 stepena

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno...

Real na fajnl-foru