fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Važno da nadležni organi utvrde svaki detalj afere Do Kvon

Spajić: Važno da nadležni organi utvrde svaki detalj afere Do Kvon

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić kazao je da je izuzetno važno da nadležni organi utvrde svaki detalj afere Do Kvon, kako bi se spriječile sve potencijalne zloupotrebe državnih resursa u političke svrhe.

On je to rekao na posebnoj sjednici prvog redovnog zasijedanja Skupštine u ovoj godini, odgovarajući na pitanje poslanika Pokreta Evropa sad Miodraga Lakovića kako planira da zaštiti crnogorsko društvo, izborni sistem i demokratiju od subverznih djelovanja, kojima se svjedočilo tokom afere Do Kvon.

Spajić je istakao da podržava Specijalno državno tužilaštvu (SDT) da što prije utvrdi ko je sve učestvovao u zloupotrebi Do Kvona za montiranje afere nekoliko dana prije izbora.

“Izuzetno je važno da nadležni organi utvrde svaki detalj ove afere, kako bismo mnoge stvari istjerali na čistac, razobličili mnoge samozvane borce za pravdu i spriječili sve potencijalne zloupotrebe državnih resursa u političke svrhe“, naglasio je Spajić.

On je naveo da je na tu temu detaljnu izjavu dao i SDT-u u svojstvu građanina.

“Bili smo svjedoci brutalne izmišljotine kojom su htjeli da me isključe iz izborne trke. Do Kvon je bio voljni ili nevoljni saučesnik tog neuspjelog pokušaja i radujem se da se konačno sazna istina“, rekao je Spajić.

On je kazao da je važno imati u vidu da se upravljanje sistemom nacionalne bezbjednosti uređuje Ustavom, zakonima i podzakonskim aktima za implementaciju sistema nacionalne bezbjednosti.

Spajić je naveo da je obavještajno-bezbjednosni sektor dio sistema nacionalne bezbjednosti i da njegovo usmjeravanje i koordinaciju obavlja Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

“Primjer flagrantne zloupotrebe Vijeća za nacionalnu bezbjednost u aferi Do Kvon je opomena i alarm, kako našim institucijama, tako i društvu, da se još nijesmo oslobodili tekovina svojstvenih totalitarnim društvima“, kazao je Spajić.

Stoga će, kako je poručio, Vlada uložiti maksimalne napore da svi akteri i nosioci javnih funkcija rade u skladu sa zakonom i samo u domenu nadležnosti koje im resorno ili funkcionalno pripadaju.

Spajić je naveo da će, u tom pravcu, Vlada inicirati reviziju strateških dokumenata i zakonskih i podzakonskih akata iz domena nacionalne bezbjednosti, kako bi prvenstveno identifikovali pravne, ali i suštinske neusklađenosti koje vrlo vjerovatno ostavljaju prostor za različite interpretacije nadležnosti unutar sistema nacionalne bezbjednosti.

„Ovaj prostor odgovoran donosilac političkih odluka svakako neće koristiti na negativan način, ali primjer afere u vezi sa kojom je Vaše pitanje najbolje oslikava kakve rizike po demokratiju može imati neodgovoran pojedinac na poziciji moći“, kazao je Spajić odgovarajući na pitanje Lakovića.

Kako je rekao, kroz eliminaciju pravnih nedorečenosti i preciznije formulisanje nadležnosti Vijeća za nacionalnu bezbjednost i Biroa za operativnu koordinaciju, taj manipulativni prostor nesavjesnom akteru bi potencijalno mogao biti sužen.

„Međutim, možda i važniji zadatak Vlade biće podizanje nivoa svjesnosti kod građana, kako bi bili u stanju da efikasnije prepoznaju djelovanje domaćih, ili stranih aktera čiji karakter ima oblike hibridnih aktivnosti“, naveo je Spajić.

S tim u vezi, kako je kazao, jedan od tekućih zadataka Vlade je i kompletiranje prve nacionalne Strategije odgovora za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama za period od ove do 2028. godine.

„Vjerujem da će to biti dobar korak u pravcu izgradnje jakog sistema nacionalne bezbjednosti, sposobnog da se prilagodi i u potpunosti odgovori na sve savremene bezbjednosne izazove, subverzivno djelovanje, propagandu, dezinformacije, miješanje u izborne procese, rizike i prijetnje“, dodao je Spajić.

On je poručio da je dostizanje željenog nivoa bezbjednosti preduslov dobrobiti države, društva i svakog pojedinca, jer bezbjednost omogućava progres i prosperitet na svim poljima, garant je domaćih i stranih investicija i katalizator turizma.

„Kao jedan od načina zaštite subverzivnog djelovanja Vlada će nastaviti rad na jačanju institucija, posebno pravosudnog sistema, u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i jačanja vladavine prava”, rekao je Spajić.

Laković je kazao je da su crnogorsko društvo, politička zajednica i pravosudni organi već deset mjeseci opterećeni teškim bremenom afere Do Kvon.

„Prije nekoliko dana imali smo, u neformlanom obliku, epilog te afere kroz iskaz advokata, koji je otvoreno, nedvosmisleno i direktno saopštio da je afera iskonstruisana, izmišljena i bila usmjerena na diskreditaciju političkih protivnika“, naveo je Laković.

On je rekao da očekuju i krivično-pravni epilog te afere.

Laković je poručio da se državne institucije ne smiju koristiti za razračunavanje sa političkim portivnicima, etiketiranje i njihovu diskreditaciju.

On je rekao da je afera Do Kvon pokazala da je demokratija i dalje ranjiva, da se može ugroziti sa pozicije vlasti, uz zloupotrebu državnih institucija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podgorica, kisa 2

Vremenska prognoza: Danas kiša, temperatura do 24 stepena

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno...

Real na fajnl-foru