fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić dostavio Skupštini ekspoze

Spajić dostavio Skupštini ekspoze

Podgorica, (MINA) – Mandatar Milojko Spajić dostavio je danas Skupštini predlog sastava i  program rada nove vlade.

On je kazao da mandat koji su dobili moraju iskoristiti da grade društvenu koheziju, jačaju nacionalno jedinstvo i Crnu Goru učine, za svakog njenog građanina, najljepšim mjestom za život.

“Naša vizija je Crna Cora kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope. Vlada, koju vam danas predstavljam, odraz je razumijevanja upravo tih očekivanja od junskih izbora”, poručio je Spajić.

On je u ekspozeu naveo da “socijalne i etno-nacionalne podjele i tenzije, kojima smo nažalost svjedočili prethodnih godina i decenija, moraju ostati za nama”.

Spajić je rekao da će Crna Gora svoju vanjsku politiku tokom mandata 44. Vlade sprovoditi rukovodeći se strateškim nacionalnim interesima, kroz četiri glavna spoljnopolitička prioriteta.

Glavni spoljnopolitički prioriteti su, kako je kazao, punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), aktivno i kredibilno članstvo u NATO savezu, unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa i jačanje uloge države u multilateralnim organizacijama.

“Vlada će nastaviti da jača dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, prvenstveno uvazavajući svoje nacionalne interese, ali i prepoznajući brojne ekonomske, istorijske i kulturne veze sa državama u regionu”, naveo je Spajić u ekspozeu.

Spajić je rekao da su u svjetlu geopolitičkih dešavanja, narušene bezbjednosne ravnotežeže i aktuelnog političkog momenta na nivou EU, koji je ukupno gledano povoljan za Crnu Goru i njen integracioni put, a u komunikaciji s Evropskom komisijom, definisani ključni prioriteti u oblastima od značaja, čija realizacija vodi do ispunjenja preostalih privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Kako je istakao, ključni preduslov za nastavak i okončanje procesa realizacije neispunjenih privremenih mjerila je imenovanje najvažnijih nosilaca pravosudnih funkcija.

“Time će se, s jedne strane, stvoriti preduslovi za ukupnu konsolidaciju sistema vladavine prava, a, s druge, odblokirati reformski procesi u oblasti pravosuđa i doprinijeti efikasnijoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, ocijenio je Spajić.

Spajić je kazao da će sprovođenje reformi biti praćeno značajno većim finansiranjem od EU koje podrazumijeva paket investicija od šest milijardi EUR – i to dvije milijarde donacija i četiri milijarde EUR kredita.

On je rekao da će, kroz članstvo u NATO, nastaviti da unaprjeđuju međunarodni položaj Crne Gore, osnažuju bezbjednosnu i odbrambenu politiku države i doprinose međunarodnom i regionalnom miru i stabilnosti.

“Imajući u vidu kontinuirani porast bezbjednosnih prijetnji i rizika, implementacija ciljeva i koncepata NATO-a, te učešće u međunarodnim mirovnim misijama, vježbovnim i drugim aktivnostima Alijanse, biće u vrhu prioriteta Ministarstva odbrane”, navodi se u ekspozeu.

Ističe se da je konstituisanje Crne Gore kao države pravde i prava, jedan od imperativa rada 44. Vlade i da su u tom smislu definisali tri ključna prioriteta, od kojih prvi podrazumijeva reformu i jačanje kapaciteta pravosudnih institucija.

Spajić je kazao da će biiće potrebno stvaranje uslova da se u potpunosti riješi v.d. stanje u pravosuđu, koje je ozbiljna prepreka, kako unutrašnjem radu i efikasnosti pravosuđa, tako i ubrzanju evropskih integracija.

“U tom smislu, biće uloženi sveukupni napori, kako na planu dijaloga, tako i ubrzanja reformskih procesa, koji će garantovati vraćanje povjerenja u pravosuđe, njegovu nezavisnost i efikasnost“, poručio je Spajić.

Kako je dodao, pristupiće izradi i usvajanju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kako bi se adekvatnije regulisala pojedina pitanja za koja se pokazalo da ne doprinose efikasnijem radu i dodatno podstakla nezavisnost, efikasnosti i odgovomosti sudstva.

Spajić je rekao da će, u cilju unaprjeđenja nezavisnosti i profesionalizma tuzilaštva, inovirati relevantne zakone, prije svih Zakona o državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tažilaštvu (SDT), te stvoriti pretpostavke za efikasnu i odlučnu borbu protiv najtežih krivičnih djela, na nacionalnom i međunarodnom planu.

On je kazao da se drugi prioritet odnosi na borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i korupcije na visokom nivou, poručujući da će kreirati jaki pravni i institucionalni okvir koji će omogućiti jači odgovor na kriminal i korupciju.

Spajić je dodao da će, u sklopu reforme krivičnog zakonodavstva, kriminalizovati nezakonito bogaćenje javnih funkcionera, čime bi se ispunile preporuke Evropskog parlamenta, ali i kreirao važan mehanizam u borbi protiv korupcije i zloupotreba vlasti i javnih ovlašćenja.

„Formiraćemo specijalni sud za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina, transformisaćemo Specijalno policijsko odjeljenje Uprave policije u nezavisnu specijalnu policijsku agenciju, a formiraćemo i stalno i funkcionaino odjeljenje za finansijske istrage u okviru SDT-a“, kazao je Spajić.

Kako je rekao, treći prioritet podrazumijeva uspostavljanje i intenziviranje međunarodne saradnje.

Spajić je kazao da je cilj nove vlade da u narednom periodu izgradi moderan, efikasan i inkluzivan obrazovni sistem.

“Radićemo na kontinuiranom unaprjeđenju kvaliteta obrazovne infrastrukture i realizovati velike infrastruktume projekte u ovoj oblasti koje podrazumijevaju izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih vrtića, škola i fakulteta, kao i izgradnju adekvatnih pratećih sadržaja koji mogu dodatno unaprijediti kvalitet obrazovnog procesa na svim nivoima”, poručio je Spajić.

Prema njegoivm riječima, Vlada će obezbijediti veća ulaganja u nauku, istraživanje i inovacije, približavajući se na taj način potpunoj integraciji u Evropski istrazivački prostor (ERA) i pozicionirajući se kao kredibilan partner Evrope u implementaciji Nove agende inovacija.

Spajić je kazao da je jedan od prioriteta nove Vlade kreiranje uslova za puno ostvarivanje prava na slobodu medija i slobodu govora, što predstavija jedan od ključnih faktora demokratije.

“Pružićemo podršku daljoj profesionalizaciji Javnog servisa, podsticaćemo razvoj istraživačkog novinarstva i predano raditi na stvaranju ambijenta u kojem su mediji slobodni i nezavisni, oslobođeni od političkih, finansijskih ili bilo kakvih drugih uticaja“, navodi se u ekspozeu.

Ističe se da će digitalna transformacija biti jedan od najvažnijih prioriteta Vlade u 44. mandatu.

Kada su u pitanju politike koje se odnose na zaštitu prava građana, Spajić je rekao da će Vlada ce akcenat staviti na poboljšanje, dostupnost i kvalitet socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja za svu djecu.

„Kao i sprječavanje svih oblika nasilja nad djecom, uvođenje posebnih mjera zaštite djece od vršnjačkog i svih ostalih oblika nasilja, jačanje i razvijanje servisa i usluga socijalne i zdravstvene zaštite, u cillu što kvalitetnije deinstitucionalizacije, kroz usluge hraniteljstva i male kućne zajednice“, dodao je Spajić.

On je kazao da će fokus staviti na otvaranje skloništa za žrtve prosjačenja i žrtve trgovine ljudima, čije su žrtve u velikom dijelu i djeca, reviziju svih hraniteljstava, kao i izgradnju „Kuće solidarnosti” za roditelje djece oboljele od karcinoma i drugih teških bolesti, iz ostalih krajeva Crne Gore, a koje zahtijeva dugotrajno liječenje u Kliničkom centru Crne Gore.

Spajić je rekao da je prioritet Vlade i kreiranje modernog i efikasnog zdravstvenog sistema koji će biti dostupan svakom građaninu.

„Reformom na nivou primarne zdravstvene zaštite putem uvođenja savremenog integrisanog informacionog sistema, veće autonomije medicinskog osoblja, sistema plaćanja po učinku i drugim mjerama, omogućićemo veću pristupačnost i poboljšanje kvaliteta usluga uz holistički pristup pacijentu, njegovo lakše kretanje kroz sistem, kao i smanjenje administrativnog i finansijskog opterećenja“, poručio je Spajić.

Predano će, dodao je on, raditi na obnavljanju i proširenju postojeće infrastrukture zdravstvenih ustanova u Croj Gori, osnažujući time zdravstveni sistem koji će biti spreman da efikasno odgovori potrebama populacije.

„Na tom planu, pored izgradnje prijeko potrebne bolnice po najsavremenijim standardima u Glavnom gradu, poboljšaćemo opremljenost, kapacitete i uslove rada u zdravstvenim ustanovama širom države sa posebnim osvrtom na obezbjeđivanje najaktuelnijih medicinskih procedura, te kvalitetne gerijatrijske, palijativne i sveukupne zdravstvene njege“, istakao je Spajić.

On je predložio da potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove bude Aleksa Bečić, a za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Srdan Pavićević predložen je za potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu, Nik Đeljošaj za potpredsjednik za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja.

Funkciju potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih obavljaće Dragoslav Šćekić.

Spajić je predložio da ministar vanjskih poslova bude Filip Ivanović, saobraćaja i pomorstva Filip Radulović, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, a ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Za rukovodioca resora finansija predložen je Novica Vuković, a prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Kandidat za ministra pravde je Andrej Milović, rada i socijalnog staranja Naida Nišić, zdravlja Vojislav Šimun, energetike i rudarstva Saša Mujović.

Funkciju ministra unutrašnjih poslova obavljaće Boris Bogdanović, odbrane Dragan Krapović, turizma, ekologije, odrzivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović, a ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Ministarka kulture i medija biće Tamara Vujović, dok će resorima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i javne uprave rukovoditi Vladimir Joković i Maraš Dukaj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije