fbpx
NaslovnicaCrna GoraSmanjenje siromaštva i obrazovanje djece osnova bolje budućnosti

Smanjenje siromaštva i obrazovanje djece osnova bolje budućnosti

Podgorica, (MINA) – Smanjenje siromaštva i kvalitetno, inkluzivno obrazovanje djece osnova su bolje budućnosti, ocijenjeno je na sastanku premijera Zdravka Krivokapića i šefa Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, Huana Santandera.

Krivokapić je zahvalio Santanderu na pomoći UNICEF-a u borbi protiv epidemije COVID-19, kao i na svim aktivnostima koje ta organizacija sprovodi u cilju poboljšanja položaja djece u Crnoj Gori.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, poručio da bi želio da dobra saradnja sa UNICEF-om bude još plodonosnija i uspješnija.

„Sagovornici su saglasni da su smanjenje siromaštva i kvalitetno, inkluzivno obrazovanje djece osnova bolje budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Krivokapić je istakao da je Vlada zabrinuta zbog svih dešavanja koja mogu negativno uticati na djecu, i da će učiniti sve da im omogući bolje uslove za život.

Santander je kazao da je kriza izazvana koronavirusom ne samo zdravstvena, već i kriza prava djeteta.

„Problemi su posebno vidljivi u oblasti zdravstva, obrazovanja i socijalne i dječje zaštite“, rekao je Santander, navodeći da je ta organizacija spremna da pruži podršku u tim oblastima za dobrobit sve djece.

On je istakao da je svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva, a tek jedno od deset dobija socijalnu pomoć, i da su dva glavna prioriteta UNICEF-a da podrži Crnu Goru da smanji siromaštvo djece i da svakom djetetu obezbijedi kvalitetno obrazovanje.

„Prema posljednjim rezultatima PISA testiranja, petnaestogodišnjaci u Crnoj Gori kasne dvije godine za svojim vršnjacima u pogledu nivoa znanja i vještina koje su stekli“, naveo je Santander.

Kako je naveo, drugi prioriteti tiču se smanjivanja nasilja, naročito u porodici, kao i ostvarivanja prava svakog djeteta na zdravlje, posebno u oblasti imunizacije, ne samo protiv COVID-a-19, već i protiv drugih dječjih bolesti.

“Takođe, zaštita mentalnog zdravlja postala je još važnija tokom pandemije COVID-a-19, koja je imala snažan psihološki uticaj na djecu, mlade i porodice“, kazao je Santander.

Najčitanije