fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠćekić: Brojne su aktivnosti ACV i vrijeme za novi Zakon o vazdušnom...

Šćekić: Brojne su aktivnosti ACV i vrijeme za novi Zakon o vazdušnom saobraćaju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Očuvanje i podizanje nivoa sigurnosti i bezbjednosti vazdušnog saobraćaja, apsolutna primjena međunarodnih i domaćih propisa te kadrovski stručno jačanje, ključni su prioriteti u radu Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV), saopštio je vršilac dužnosti njenog direktora, Ivan Šćekić.

On je, u intervjuu agenciji Mina-business, naglasio da su u toku redovne nadzorne aktivnosti kod vazduhoplovnih subjekata, uobičajene u ovom periodu u sklopu priprema pred špic ljetnje turističke sezone.

“Ujedno radimo na pripremi i primjeni novih propisa, kao i ažuriranju postojećih, dominantno u skladu sa zahtjevima Evropske unije (EU). Jedan od prioriteta je nastavak rada u cilju predlaganja novog Zakona o vazdušnom saobraćaju, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva i ostalim nadležnim resorima. Vrijeme je za unapređenje zakona, a slijedi zahtjevan i kompleksan proces, s obzirom na to da nije značajno mijenjan duži vremenski period”, precizirao je Šćekić.

U vrhu po primjeni međunarodnih standarda

On je kazao da je Crna Gora u samom vrhu zemalja regiona, ali i Evrope, sa rezultatom od 88 odsto efikasnosti u oblasti primjene međunarodnih standarda i preporučene prakse Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

“Postoji prostor za dodatno unapređenje ovog rezultata, u čemu nam saradnja sa vodećim ljudima ICAO najbolje pomaže”, rekao je Šćekić.

On je nedavno imao značajne međunarodne sastanke u Francuskoj, a sa vrhom ICAO razgovarao je i o mogućoj posjeti Crnoj Gori.

“Ta posjeta bi nam bila od velikog značaja, u smislu brojnih mogućnosti koje ICAO može da nam pruži u cilju daljeg unapređenja crnogorskog sistema civilnog vazduhoplovstva”, saopštio je Šćekić.

Očekuje uspješnu kontrolnu posjetu kao u februaru

On je najavio da se krajem mjeseca očekuja važna kontrolna posjeta Evropske komisije u oblasti bezbjednosti /security/ crnogorskim aerodromima, uz pratnju inspektora iz ACV.

Ta kontrola je značajna jer treba da potvrdi crnogorski status u sistemu pod nazivom Jedna bezbjednosna kontrola /One stop security/, koji je Agencija za civilno vazduhoplovstvo realizovala sa Evropskom konfrencijom za vazdušni saobraćaj (ECAC) i Evropskom komisijom (EK).

“Taj status praktično znači da se bezbjednosna kontrola, rađena na aerodromima u Podgorici i Tivtu, tretira kao da je obavljena u zemljama EU”, naveo je Šćekić.

On očekuje da i ova kontrolna posjeta bude uspješna, poput one u februaru kada je EASA potvrdila visok nivo sigurnosti i profesionalnosti ACV i SMATSA u oblasti nadzora i pružanja usluge kontrole letenja.

“EASA je nedavno potvrdila rekordno dobre rezultate crnogorskog sistema kontrole letenja i nadzora koji ACV obavlja u toj oblasti, bez ijednog nalaza koji bi mogao imati uticaj na sigurnost operacija u toj oblasti”, saopštio je Šćekić.

Ulaganje u sigurnost je investiranje u budućnost

On je poručio da je ulaganje u sigurnost zapravo investicija u budućnost, te da će ACV nastaviti sa jačanjem stručnih kapaciteta i učiniti kontrolnu i certifikacionu funkciju još efikasnijom.

Šćekić je kazao da bi Podgorica mogla biti domaćin narednog sastanka Zajedničkog odbora ECAA sporazuma, o čemu je razgovarao pri nedavnom susretu sa direktorom za vazduhoplovstvo u EK (Generalni direktorat za mobilnost i transport – DG MOVE), Filipom Kornelisom,.

Crna Gora je jedna od potpisnica ECAA sporazuma – Multilateralnog sporazuma o stvaranju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja, a ECAA Joint Committee /Zajednički odbor/ je nadležan za njegovo sprovođenje i obezbjeđivanje pravilne primjene.

Važni sastanci u Podgorici

“Sastanak Zajedničkog odbora ECAA sporazuma u Podgorici bio bi organizovan u direktnoj saradnji između EK i ACV, a očekujemo aktivno učešće i drugih država iz regiona”, naveo je Šćekić.

On je, pored toga, prilikom susreta u Francuskoj usaglasio i poseban sastanak sa predstavnicima jednog od vodećih evropskih centara za obuku u vazduhoplovstvu (JAA.TO) početkom juna u Podgorici, u cilju razvijanja međusobne saradnje i unapređenja kompetencija eksperata iz ACV.

Edukacija vazduholovaca, podrška Upravi pomorske sigurnosti

“Posebnu pažnju posvećujemo edukaciji vazduhoplovaca, organizujemo edukativne radionice i obuke, a naredna će biti posvećena jedriličarima. Takođe, uz brojne aktivnosti, podrška smo i Upravi pomorske sigurnosti u organizaciji nacionalne vježbe za SAR (Search and Rescue – traganje i spašavanje) u civilnom vazduhoplovstvu, u koordinaciji sa ostalim nadležnim institucijama”, kazao je Šćekić.

On je dodao da je sa tom upravom i Gorskom službom spasavanja nedavno usaglašena donacija vrijednih sredstava od ACV za opremu i sredstva, koja će biti od značaja u slučaju potrebe za SAR akcijama u vazduhoplovstvu.

Šćekić je saopštio da se, između ostalog, kroz poseban program saradnje sa Evropskom organizacijom za sigurnost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL), nastavlja unapređenje sistema u oblastima kao što su sajber bezbjednost i licenciranje kontrolora letenja.

Šćekić, koji je diplomirani inženjer vazdušnog saobraćaja, ima značajno iskustvo i izuzetno je upućen u djelovanje civilne vazduhoplovne vlasti na unutrašnjem i na međunarodnom nivou, a prije ove pozicije bio je direktor Sektora za sigurnost vazdušne plovidbe.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...