fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠkole dobile uputstvo za ocjenjivanje

Škole dobile uputstvo za ocjenjivanje

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete svim osnovnim i srednjim školama poslalo je uputstvo za ocjenjivanje sa jasnim instrukcijama u vezi sa izvođenjem ocjena za četvrti klasifikacioni period i konačnih ocjena.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao da je, imajući u vidu činjenicu da su djeca u klupama bila u skoro tri tromjesečja, moguće na racionalan način i uvažavajući situaciju, izvesti ocjenu.

“Ono što je novina, jeste da je sa Telekomom urađena i mobilna aplikacija Dnevnik putem koje će roditelji još lakše i preciznije moći da prate svaku promjenu u vezi sa školom, uključujući naravno svaku ocjenu koja bude unesena u dnevnik”, rekao je Šehović.

On je istakao da je poseban senzibilitet treba imati prema učenicima čije porodice žive u otežanim socio-ekonomskim uslovima i obrazovno nepodsticajnom okruženju.

“Prosvjetni radnici su još jednom pokazali da su temelj društva, te su upravo oni, svojim entuzijazmom i posvećenošću, održali sistem prosvjete i u ovim momentima”, poručio je Šehović.

On je naveo da nema nikakve dileme oko toga da će tako biti do kraja, odnosno da će znati da odgovore zahtjevnom zadatku, a to je da pri ocjenjivanju uvažavaju okolnosti, razumiju i podrže učenike, a istovremeno budu realni i jednakih kriterijuma za sve.

Iz Ministarstva prosvjete su objasnili da je u osnovnim školama ključno da se za ocjenu četvrtog klasifikacionog perioda odnosno tromjesečja, mora imati u vidu situacija, što znači da bi ocjena trebalo značajno da se oslanja na kreativnost, aktivnost, ažurnost i uključenost učenika u proces učenja od kuće.

“Dijete ne smije biti oštećeno, što ne znači poklanjanje ocjena već da, ukoliko nastavnik ima dilemu, ocjenu treba da izvede na način koji đaka neće dovesti u položaj nepovoljniji od zasluženog”, navodi se u saopštenju.

Osim toga, kako su dodali, završna ocjena kod osnovaca, uzimajući u obzir činjenicu da se praćenje postignuća ne može izvršiti na standardni način, mora u velikom dijelu biti zasnovana na periodu prije obustave klasične nastave, na učešću učenika u procesu učenja na daljinu nakon obustave nastave.

“Stoga zaključna ocjena ne bi, ukoliko je to realno i moguće, trebalo da bude niža od ocjena iz prethodnog perioda odnosno polugodišta i trećeg klasifikacionog perioda”, pojasnili su iz Ministarstva.

Navodi se da je đacima potrebno, ukoliko nijesu zadovoljni, dati mogućnost da poprave ocjenu.

“Pismeni zadaci za četvrti klasifikacioni period odnosno četvrto tromjesečje se neće organizovati”, dodaje su u saopštenju.

Kada je riječ o srednjim školama, uputstva se takođe baziraju na sličnim principima, i na potrebi da se prati angažovanost učenika i da se ocjena izvodi na pedagoškim principima, uvažavajući realne okolnosti.

“Uputstvo je rezultat rada ekspertskog tima sačinjenog od predstavnika Univerziteta, Udruženja pedagoga, Zavoda za školstvo i Ministarstva prosvjete”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...