fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjutra protest Za sve civilne žrtve rata

Sjutra protest Za sve civilne žrtve rata

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA), Udruženje Štrpci – Protiv zaborava i Bošnjačko vijeće (BV) u Crnoj Gori organizovaće sjutra protest ispred Skupštine, zbog predloženih izmjena i dopuna Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti.

Iz BV i tih nevladinih organizacija (NVO) pozvali su sve građane da sjutra ispred Skupštine izraze protest i pošalju poruku da porodice svih civilnih žrtava rata zaslužuju prava na socijalnu podršku i da niko ne bi smio da ih dijeli.

„HRA i “Štrpci – Protiv zaborava” snažno protestuju protiv najnovijih amandmana na Predlog izmjena i dopuna Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti, koje su danas podnijeli poslanici Nove srpske demokratije (NSD) Slaven Radunović i Demokrata Momčilo Leković“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se amandmanima još više sužava institut civilne žrtve rata, koji su prethodno poslanici NSD-a i Demokratska narodne partije u Predlogu zakona već predložili na diskriminatoran način.

Iz HRA, Udruženja Štrpci – Protiv zaborava i BV kazali su da NSD i Demokrate sad predlažu da se civilnim žrtvama rata smatraju samo crnogorski državljani koji su poginuli, umrli ili nestali usljed oružanih sukoba na teritoriji Crne Gore.

„A što i dalje kao korisnike prava iz zakona isključuje članove porodice putnika iz Crne Gore koji su oteti iz voza u Štrpcima i ubijeni na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i porodice otetih i nestalih ljudi iz Crne Gore na Kosovu, iako svi žive u Crnoj Gori i državljani su Crne Gore“, naveli su iz BV i tih NVO.

Prema njihovim riječima, takav pristup, koji civilnim žrtvama rata smatra samo žrtve NATO intervencije, a isključuje sve druge crnogorske državljane stradale na teritoriji bivše zajedničke države, suprotan je ljudskim pravima i svim moralnim principima.

„Predlog NSD-a i Demokrata je čak dodatno restriktivan, jer uvodi i uslov prethodnog izdržavanja članova porodice od civilne žrtve rata, a što kao korisnike prava isključuje roditelje stradale djece, pa tako čak i pojedine članove porodica žrtava NATO bombardovanja“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, predloženim amandmanima porodice stradale desetogodišnje Julije Brudar i trinaestogodišnjih Olivere Maksimović i Miroslava Kneževića ne bi mogle da ostvare pravo na socijalnu podršku, jer ih stradala djeca nijesu izdržavala.

Iz HRA-a, Udruženja Štrpci – Protiv zaborava i BV rekli su da se postavlja pitanje zašto se zakon propisuje samo za pojedince i iz njegove primjene isključuju svi oni koji zaslužuju priznanje statusa civilne žrtve rata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije