fbpx
NaslovnicaCrna GoraŠaranović: MUP kontinuirano poboljšava kapacitete za prihvat stranaca

Šaranović: MUP kontinuirano poboljšava kapacitete za prihvat stranaca

Podgorica, (MINA)- Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) priprema izgradnju novog objekta Centra za prihvat stranaca na Božaju, kao i nadogradnju Centra u Spužu, čime će se višestruko poboljšati i povećati smještajni kapaciteti, kazao je resorni ministar Danilo Šaranović.

Delegacija skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode danas je posjetila Centar za prihvat na Božaju u skladu sa Planom aktivnosti za ovu godinu i u susret predstojećoj sjednici koju Odbor planira da organizuje povodom Međunarodnog dana izbjeglica.

Na početku posjete upriličen je sastanak sa Šaranovićem i saradnicima.

Kako je saopšteno iz MUP-a, Šaranović je istakao da je taj resor, kao krovna institucija u čijoj su nadležnosti migracije, obezbijedilo visoke standarde zaštite osoba koje traže međunarodnu zaštitu i da svakog dana radi na njihovom unapređenju.

„Otvaranjem Odsjeka Božaj koji raspolaže sa 60 mjesta, Crna Gora je omogućila strancima koji traže međunarodnu zaštitu adekvatan smještaj u cilju njihovog zbrinjavanja“, kazao je Šaranović.

On je rekao da taj Odsjek svojim postignućima parira mnogim drugim regionalnim prihvatnim centrima.

Šaranović je dodao da su u MUP-u u toku pripreme za izgradnju novog objekta Centra za prihvat stranaca na Božaju, kao i nadogradnju Centra u Spužu, čime će se, kako je naveo, višestruko poboljšati i povećati smještajni kapaciteti.

On je kazao da je od stavljanja u funkciju 2020. godine u objektu boravilo 5.961 stranaca koji traže međunarodnu zaštitu i podsjetio da Direkcija za prihvat raspolaže i sa Odsjekom u Spužu čiji je kapacitet 104 mjesta.

Prema riječima Šaranovića, poseban akcenat stavljen je na potrebe ranjivih grupa, prevashodno djece i žena.

„Crna Gora će nastaviti da bude posvećena ostvarenju strateških ciljeva i u saradnji sa partnerima doprinositi integrisanom upravljanju migracijama, kako na regionalnom i evropskom, tako i na globalnom nivou“, poručio je Šaranović.

Predsjednik Odbora Jovan Vučurović je, kako je saopšteno iz parlamenta, informisao da Odbor, u sklopu kontrolne i nadzorne uloge, posvećuje posebnu pažnju oblasti migracija.

“Svjestan je da su uzroci migracija najčešće geopolitička dešavanja, ali su prisutna i ekonomska migratorna kretanja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Vučurović posebno interesovao za bezbjednosni aspekt migracija, podsjećajući na jučerašnji protest mještana Pljevalja, kao i na dešavanja od prije nekoliko godina u opštini Nikšić, odnosno pograničnom dijelu prema Bosni i Hercegovini.

“Postoje i brojni izazovi u takvim situacijama, kao i incidenti, pa ga je interesovalo da li Crne Gora može da odgovori takvim izazovima. Pretpostavlja da među migrantima postoje i lica koja su u određenim terorističkim grupama”, dodaje se u saopštenju.

Kako je saopšteni nakon sastanka, Vučurović se interesovao da li država ima dovoljan broj službenika za prihvat migranata, kao i za broj migranata u Crnoj Gori na godišnjem nivou.

“Zaključio je da će Odbor, u skladu sa svojom nadležnošću, u ovoj oblasti pružati punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova”, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković je rekao da redovno posjećuju ovakve centre, i da već godinu sarađuju sa FRONTEX-om.

On je naglasio da su incidenti između migranata i lokalnog stanovništva najčešće bili posledica straha od nepoznatog i djelovanja svega nekoliko osoba.

Kako je naveo, kada je riječ o slučaju u Pljevljima, treba biti vrlo oprezan u posmatranju ovih stvari i donošenju zaključaka da li su to počinili migranti.

“Zaključio je da će pružiti punu podršku MUP-u, jer država posebnu pažnju mora da posveti službenicima Granične policije, u protivnom će ostati bez adekvatne zaštite državne granice”, navodi se u saopštenju.

Bjeković je naglasio da su migranti za Zaštitnika ljudi kao i svi drugi, tako da će se baviti zaštitom njihovih prava kao i prava svih građana Crne Gore.

Pored Vučurovića i Bjekovića, Centar su posjetili i članica Odbora Anđela Vojinović, savjetnica UN-a za ljudska prava Anjet Lanting, predstavnik UNHCR-a u Crnoj Gori Žan In Bušardi sa saradnikom, predstavnici Crvenog krsta Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...