fbpx
NaslovnicaCrna GoraSaradnja institucija ključ razvoja kvalitetnih servisa

Saradnja institucija ključ razvoja kvalitetnih servisa

Podgorica, (MINA) – Interoperabilnost podataka najvažnija je karika u razvoju elektronskih usluga, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave (MJU).

Iz tog resora su kazali da je u Budvi održana dvodnevna radionica o interoperabilnosti podataka i da su učesnici iz 17 različitih institucija u Crnoj Gori naglasili potrebu za unapređenjem interne komunikacije i razmjene podatka između organa javne uprave.

Kako su naveli, interoperabilnost podataka omogućava brzu razmjenu informacija između različitih sistema, platformi i aplikacija, čime se stvara jedinstveno i povezano okruženje.

„Interoperabilnost podrazumijeva besprekorno povezivanje između različitih sektora, kao što su zdravstvo, obrazovanje, javna uprava i privreda, čime se podstiču inovacije i smanjuju troškovi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je radionica u Budvi bila prilika za utvrđivanje dobrih praksi, analizu zakonskih normi, identifikaciju prepreka i zajedničko kreiranje daljih koraka za unapređenje sistema pružanja usluga.

Generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise u MJU, Dušan Polović, poručio je da taj proces podstiče i veću odgovornost i transparentnost u radu javne uprave, pružajući podršku donošenju strateških odluka.

Iz Ministarstva su naveli da je ovo treća radionica ICT mreže i da je dio projekta “E-usluge kao odgovor na COVID-19”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa MJU.

Jedan od ciljeva projekta je, kako su rekli iz MJU, unapređenje komunikacije između informacionih sistema i registara institucija javne uprave u cilju efikasnijeg razvoja i pružanja usluga elektronskim putem.

„Obučeni službenici i službenice ključni su u procesu obezbjeđenja razmjene podataka i upravljanja registrima i ovakve radionice pružaju osnov da se adekvatno djeluje u praksi i osigura odgovorno upravljanje“, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli iz MJU, važni segmenti projekta upravo se odnose na razvoj digitalne infrastrukture i elektronskih usluga, uz jačanje kapaciteta javne uprave i lokalnih samouprava, i uspostavljanje protokola prateći standarde sajber bezbjednosti.

Iz tog resora su dodali da se na taj način gradi održiv digitalni ekosistem i javna uprava po mjeri građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije