fbpx
NaslovnicaCrna GoraReforme u tužilaštvu nema bez novog Tužilačkog savjeta

Reforme u tužilaštvu nema bez novog Tužilačkog savjeta

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ne smije da propusti priliku da ima nepristrasne i nezavisne institucije, a reforme u tužilaštvu nema bez novog Tužilačkog savjeta (TS), poručili su predstavnici parlamentarne većine, dok su iz opozicije kritikovali to što je izostao širi dijalog o tom pitanju.

U parlamentu se danas raspravlja o Predlogu za izbor četiri člana TS iz reda uglednih pravnika.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu je za članove TS predložio Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića, Borivoja Đukanovića i Filipa Jovovića.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović kazao je da taj posao mora da bude završen, i osvrnuo se na raniji predlog da član TS bude Nikola Bulatović.

Prema riječima Radunovića, Bulatović je platio ceh jer je zastupao “progonjene lidere DF-a”.

“Izvinjavam mu se u ime DF-a. Ovaj posao je morao da se završi, Crna Gora je čekala i više ne može da čeka”, kazao je Radunović.

On je rekao da je ovo ružna poruka da „oni koji su se najviše borili moraju da se sklanjaju da drugopozitivci zauzimaju prostor”.

“Poruka da ljudi ne treba budu hrabri, odlučni, mangupi, da se sakriju i da istrče kad dođe vrijeme”, naveo je Radunović.

On je rekao da je slučaj Darka Šarića najvažniji predmet kandidata Đukanovića.

“To je potpuno normalno, kao što je doktor (Srđan) Pavićević operisao mnogo kriminalaca, političara i zbog toga ne može da ima štetu. Odgovara čovjek koji brani Šarića, a ne odgovara čovjek koji brani Mandića”, naveo je Radunović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je da je izbor TS nastavak blijedila političkih identiteta određenih političkih subjekata.

“Opet DF pokušava da opravdava odluku kako je pustio niz vodu svog čovjeka, nastavak političke agonije koja je ozbiljno poremetila političku većinu u Skupštini”, rekao je Živković.

Prema njegovim riječima, pokušava se saopštiti kako je to volja pojedinačno poslanika.

“A većini članova TS zajednički imenitelj jeste da su ih litije preporučile i to da su advokati”, kazao je Živković.

On je rekao da aktuelna većina nije u stanju da se dogovori o ključnim pravcima i djelovanjima državnog sistema.

“I danas pričamo o TS koji po preporukama treba da bude dio šireg dijaloga. To je poruka, mi smo vas na ovo upozoravali prilikom izglasavanja Zakona o državnom tužilaštvu, a vi ste nam rekli da se bojimo pravde”, rekao je Živković.

On je naveo da parlamentarna većina kaže da se bira TS da bi se razmontirao DPS.

“A nema veze da li će nas izglasavanje jednog zakona dovesti u nepovoljniju poziciju u pogledu daljeg puta ka Evropskoj uniji”, kazao je Živković.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović rekao je da su promjene u tužilaštvu građani očekivali čitavo vrijeme otkad je formirana nova vlast, i da bi bilo dobro da je TS izabran krajem jula.

“Svi očekujemo da oni koji su štitili izvršioce teških krivičnih djela, uništavali državnu imovinu, koji su građane ojadili do zadnjeg centa, dobiju ono što zaslužuju. Znam da to ne ide tako lako i brzo, ali ovaj dogovor parlamentarne većine je garancija da će se krenuti sa mrtve tačke”, ocijenio je Ivanović.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović naveo je da je ponovo parlamentarna većina propustila šansu za poltiički dogovor, pomirenje i dijalog.

“Ne možemo ovakvim načinom doći do kvalifikovane većine kada se budu birali rukovodioci tužilaštva i sudstva”, rekao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, parlamentarna većina ima najveću odgovornost kada je u pitanju pomirenje i kompromis u društvu.

“Moramo rješavati stanje vršenja dužnosti (v.d.) u državi, ovakvim načinom ne može, takve smo poruke već čuli od međunarodnih partnera”, kazao je Ibrahmović.

On je rekao da mu je žao što većina nije prepoznala trenutak dijaloga.

“Je li bolje da smo izabrali četiri kandidata sa jačom većinom? Nama treba nepristrasno tužilaštvo, treba da im damo snagu, ovaj put to nije. Politička većina se odlučila za ovaj put, ponovo ćemo dobiti tužilaštvo kome ne vjeruju građani. Zato ćemo glasati protiv”, poručio je Ibrahimović.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović rekao je da Crna Gora ne smije da propusti priliku da ima nepristrasne i nezavisne institucije.

“Ne smije se desiti da u jednom Tužilačkom i Sudskom savjetu imamo članove uže i šireg članove porodica visokih partijskih funkcionera”, ocijenio je Bogdanović.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša podsjetio je na izvještaj Evropske komisije (EK) u kojem se kaže da je širok politički konsenzus oko imenovanja članova TS ključan za sprečavanje politizacije savjeta i neprimjerenog političkog uticaja.

“Ne dogovor između vas, nego dogovor sa opozicijom. Jer 41 glas u ovom parlamentu nije evropska većina, ni 42 glasa, 49 možda jeste, i zato se nadam da ćemo doći do tih 49 i do neophodne prekompozicije na političkoj sceni i da ćemo imati istinsku proevropsku vladu”, rekao je Mugoša.

On je naveo da je to još jedan poziv određenim kolegama da dobro razmisle, jer se može desiti da zbog njihovih kompromisa bajka o „Evropi sad“ postane „Evropa nikad“.

Poslanik Socijaldemorkatske partije Raško Konjević ocijenio je da nova vlast nije smjela da dovede državu u poziciiju konfrontacije sa onim što je mišljenje Venecijanske komisije i kritika od EU.

“Pokušava se odbraniti principom da se pokušava depolitizovati TS, pa se pokušava braniti principom ne može neki advokat jer je on bio advokat nekih političkih lidera, jer bi oni imali uticaj na njega”, kazao je Konjević.

Kako je naveo, ako politički lideri mogu uticati na advokate, da li na njih mogu uticati (Radoje) Zvicer i Šarić.

Prema njegovim riječima, pogubili su se principi.

“Vi ste obećali da ćete raditi sve suprotno od DPS-a, bojim se da radite gotovo slično. Zamislite da su neka dvojica advokata bili advokati Šarića i Zvicera, kakav bi vam stav bio. Odlijegala bi Skupština da je to u direktnoj vezi sa vlasti”, naveo je Konjević.

On je naveo da će SDP glasati za Gazivodu jer je stručnjak u svojoj oblasti.

Poslanik Crno na bijelo Miloš Konatar rekao je da pripada grupaciji koja je govorila da je TS trebalo da bude izabran prije pola godine, “ali bolje ikad nego nikad”.

“Bez novog TS nema reforme tužilaštva, a bez reforme tužilaštva nema efikasne borbe protiv korupcije i kriminala”, ocijenio je Kontar.

On je rekao da nije bilo izvješataja EK u kojem nije potencirano da postoji nedostak u rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije.

“To nam je godinama sugerisano sve do posljednjeg izvještaja gdje je pozdravljen određeni pomak. Da bi taj korak bio potpun, nephodna nam je reforma tužilaštva i novi TS”, poručio je Kontar.

Poslanik DPS-a Draguin Papović kazao je da su tri od četiri kandidata podržala litije koje su, kako je naveo, antidržavni pokret.

“Ovo je primjer dokle je parlamentarna većina unizila Crnu Goru. Ovdje nema riječi o pravdi već o političkom obračunu sa onima koji ste vi naciljali, zbog toga što je DPS najjači branik višenacionalne i evropske Crne Gore”, rekao je Papović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mali broj građana na manifestaciji USSCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Mali broj građana okupio se danas na Trgu nezavisnosti u Podgorici,...