fbpx
NaslovnicaCrna GoraRastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva

Rastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva

Podgorica, (MINA) – Bošnjačko vijeće (BV) u Crnoj Gori pozvalo je Vladu da Popis stanovništa odgodi za mjesec, ili dok se ne steknu neophodni institucionalni uslovi da on bude urađen kvalitetno, temeljito, na zakonit i sveobuhvatan način i uz uvažavanje društvenih raznolikosti.

Predsjednik Izvršnog odbora BV Mirsad Rastoder kazao je da smatraju da treba obezbijediti sve neophodne preduslove da se popis sprovede na zakonit, cjelovit i detaljan način, uz potpunu slobodu izražavanja građana, imajući u vidu da treba da iskaže i precizno opiše populaciju države.

„Kao i to da će prikupljeni podaci biti korišćeni u narednim godinama, a možda i decnijama, kao vjerodostojan izvor u socijalnoj i demografskoj sferi“, naveo je Rastoder na Fejsbuku /Facebook/.

On je rekao da u potpunosti podržavaju zahtjev predstavnika albanskog naroda, koji su zatražili odlaganje za mjesec, da bi se stvorili neophodni uslovi, kako u smislu štampanja popisnog materijala na svim jezicima u službenpj upotrebi, tako i u svim drugim segmentima institucionalne spremnosti za sprovođenje popisa.

„Pred nama je vrlo ozbiljan i, nadasve, osjetljiv proces u kome sve institucije, prevenstveno Uprava za staitstiku, ali i Opštinske popisne komisije, morajju biti svjesne odgovornosti i zato nije trebalo žuriti i biti nespreman u bilo kojem segmentu“, naveo je Rastoder.

On je poručio da vrlo brižljivo treba pripremiti timove instruktora i popisivača, uz potrebnu edukaciju za rad na terenu, kako bi svi građani bili adekvatno poisani i slobodno iiskazali podatke o sebi i članovima svojih porodica.

Kako je naveo Rastoder, svaka vrsta institucionalne nepripremljenosti, površnosti i brzine može izazvati probleme.

„Koji tokom procesa popisivanja mogu dovesti do nepotrebnih grešaka, nepotpunih podataka, diskriminacije, i moguće društvenih tenzija koje mogu dovesti u pitanje cio proces popisa stanovništva“, kazao je Rastoder.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...