fbpx
NaslovnicaCrna GoraRakočević: Vlada želi da stavi inspekcijske poslove pod političku kontrolu

Rakočević: Vlada želi da stavi inspekcijske poslove pod političku kontrolu

Podgorica, (MINA) – Predlog izmjena i dopuna Zakona o inspekcijskom nadzoru, koji je u četvrtak utvrdila Vlada, predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Poslanik te partije Nikola Rakočević kazao je da će na taj način UIP biti rasformiran, a inspekcije vraćene u okvire resornih ministarstava, čime se, kako je naveo, jača centralistički sistem i direktan uticaj ministara na inspekcije.

„Tako da, umjesto da inspekcijski organi budu samostalni i nezavisni u svom radu, oni će biti meta političkog uticaja koji će stranke ostvarivati preko ministara koje imaju u Vladi“, naveo je Rakočević u saopštenju.

Kako je kazao, UIP, koji ima 320 zaposlenih, u prethodnom periodu je imao veliku podršku Evropske unije, naročito kod uspostavljanja jedinstvenog informacionog sistema koji je omogućio da nekoliko srodnih inspekcija učestvuju u zajedničkom postupanju.

„Po novom predloženom rješenju ovo neće biti moguće i uticaće na rezultate koje inspektori treba da postignu“, smatra Rakočević.

On je rekao da, iz godine u godinu, broj izrečenih kazni i priliv novca u budžet po tom osnovu bilježi konstantan rast.

Prema riječima Rakočevića, novo rješenje koje je Vlada Milojka Spajića predložila urađeno je ad hock, bez prethodne analize koja bi pokazala opravdanost takvih drastičnih izmjena.

„Organi se ukidaju i formiraju bez obavezne prethodne analize i konsultacija sa Evropskom komisijom, što još jednom potvrđuje stanje u oblasti javne uprave i službeničkog sistema u Crnoj Gori, a građani postaju taoci eksperimenata koje Vlada sprovodi nad njima“, zaključio je Rakočević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije