fbpx
NaslovnicaCrna GoraProcesuirati sve koji podstiču sukob, nasilje ili mržnju

Procesuirati sve koji podstiču sukob, nasilje ili mržnju

Podgorica, (MINA) – Nadležni treba dosledno da primijene Zakon o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama i procesuiraju sve koji uzvikuju uvredljive riječi kojima se podstiče oružani sukob, nasilje, mržnja ili netrpeljivost, poručili su iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Navijači Sutjeske sinoć su u blizini stadiona u Glavnom gradu, uoči finalne utakmice za Kup Crne Gore sa tivatskim Arsenalom, uzvikivali “Nož, žica, Podgorica”.

Iz institucije Zaštitnika su kazali da su skandiranjem parole koja izaziva asocijaciju neprihvatljivog nacionalizma, mržnje i netolerancije navijači Sutjeske potisnuli u drugi plan sportski događaj.

“I izazvali zaslužene osude takvog necivilizacijskog i skandaloznog ponašanja”, naveli su iz institucije Zaštitnika.

Oni smatraju da se u ovim i sličnim situacijama moraju primijeniti dosljedno odredbe Zakona o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

“I procesuirati sve osobe koje pojedinačno ili grupno uzvikuju uvredljive riječi kojima se poziva ili podstiče na oružani sukob ili nasilje, mržnju, netrpeljivost, nacionalnu, rasnu ili diskriminaciju po osnovu vjere, pola ili seksualne orijentacije, kao i izazivanje mržnje ili netrpeljivosti koja može da dovede do fizičkog sukoba učesnika sportske priredbe”, navodi se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika su podsjetili i na mogućnost preduzimanja mjere zabrane ulaska na sportsku priredbu ili udaljenje iz sportskog objekta osobe iz čijeg ponašanja se može zaključiti da je sklona nasilničkom ili nedoličnom ponašanju.

Oni su istakli da nadležni organi, sportski savezi i klubovi moraju stvarati ambijent u kom će se kroz sport podsticati i jačati zdrave navike, ponašanja i fer plej.

“I učiniti sve da se huliganima onemogući ovako gruba zloupotreba sporta i propagiranje svakog vida mržnje, netrpeljivosti i podjela”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mali broj građana na manifestaciji USSCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Mali broj građana okupio se danas na Trgu nezavisnosti u Podgorici,...