fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrepoznato da MUP i policija žele dodatni iskorak u borbi protiv organizovanog...

Prepoznato da MUP i policija žele dodatni iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala

Podgorica, (MINA) – Direktorica EUROPOL-a Katrin de Bol rekla je da je prepoznato da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije žele da naprave dodatni iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala u narednom period.

Iz MUP-a su rekli da se De Bol u Briselu sastala s ministarom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem.

Na sastanku je, kako se navodi, istaknuta odlična saradnja između MUP-a i EUROPOL-a, sa jasnom voljom sa obje strane da se u budućem periodu saradnja dodatno ojača.

Navodi se da je De Bol uputila snažne izraze podrške EUROPOL-a, jer je prepoznato da MUP i UP žele da naprave dodatni iskorak u borbi protiv organizovanog kriminala u narednom periodu.

De Bol je naglasila da je evidentna velika važnost u borbi protiv djelovanja organizovanih kriminalnih grupa i da će usljed toga aktivnosti koje se sprovode uz pomoć EUROPOL-a, u narednom periodu biti dodatno intenzivirane kako bi se zajednički stalo na put ovom obliku kriminalnih aktivnosti.

U tom pravcu kroz saradnju sa EUROPOL-om MUP će, kako se dodaje, imati dodatne pogodnosti i alate na raspolaganju.

Na sastanku je, kako se navodi, istaknuta važnost podataka koji su dostavljeni Crnoj Gori presretanjem komunikacije preko aplikacije Skaj /Sky/, u procesu otkrivanja počinilaca krivičnih djela.

U saopštenju se kaže da aktivnosti koje se trenutno realizuju u MUP-u su ohrabrujuće i prepoznate su kao osnaživanje institucije koja u narednom periodu treba da bude snažna podrška radu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Šaranović je, kako se dodaje, istakao da će apsolutno svi kapaciteti MUP-a biti na raspolaganju SDT-u u procesu uspostavljanja vladavine prava.

On je upoznao De Bol da je Crna Gora kao nacionalne prioritete u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, prepoznala visokorizične organizovane kriminalne grupe, krijumčarenje narkotika, korupcija sa posebnim fokusom na korupciju na visokom nivou, ilegalne migracije i trgovina ljudima , krijumčarenje akciznih roba – s fokusom na cigarete, sajber kriminal.

„Konstatovano je da je tokom ove godine policija Crne Gore ostvarila zapažene rezultate u oblasti suprotstavljanja ilegalnim migracijama posebno kroz kontinuirane zajedničke aktivnosti međunarodne operativne policijske saradnje sa EUROPOL-om i partnerskim službama iz Evropske unije (EU) i regiona“, kaže se u saopštenju.

Šaranović je naveo da se strateški i operativni prioriteti, u skladu sa policijsko-obavještajnim modelom, sistemski i kontinuirano usklađuju sa EU i EUROPOL-om kroz EMPACT.

U saopštenju se dodaje da su Šaranović i De Bol konstatovali da prvi koraci 44. Vlade jasno pokazuju snažno opredjeljenje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„I istaknuta su očekivanja da će potrebni rezultati biti isporučeni u najkraćem roku, što će uticati i na ispunjavanje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24“, dodaje se u saopštenju.

Zaključeno je da se samo zajedno, jačanjem saradnje, može efikasno odgovoriti savremenim izazovima bezbjednosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije