fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredstavili metodologiju za sprovođenje antikorupcijskih mjera

Predstavili metodologiju za sprovođenje antikorupcijskih mjera

Podgorica, (MINA) – Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) predstavila je metodologiju za sprovođenje antikorupcijskih mjera čiji je cilj jačanje integriteta, transparentnosti i odgovornosti javnih institucija u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz ASK-a, metodologija je predstavljena na posebnom panelu u okviru desetog zasijedanja Konferencije država potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije u (CsSP) Atlanti, u Sjedinjenim Američkih Državama.

Iz Agencije su rekli da su prethodno prošli kompleksan filter zadovoljavanja strogih kriterijuma, i da je aplikaciju CoSP prihvatio u konkurenciji 190 pristiglih prijava.

Pojašnjava se da je metodologija izrađena u saradnji sa timom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, uz podršku Komisije za antikorupcijska i građanska prava Koreje.

„Metodologija predstavlja inventivan i na dokazima zasnovan alat usmjeren na jačanje integriteta, transparentnosti i odgovornosti javnih institucija u Crnoj Gori“, kazali su iz ASK-a.

Svrha metodologije je, kako se dodaje, procjena da li organi vlasti sprovode antikorupcijske mjere i da li njihova primjena ima pozitivne efekte.

„U isto vrijeme, metodologija podstiče javne institucije da budu proaktivne pri planiranju i primjeni antikorupcijskih mjera“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je Agencija metodologiju do sada primijenila na tri sistema: državnu upravu, socijalnu i dječju zaštitu i pravosuđe.

„U planu je da u narednom periodu bude primijenjena i na organe vlasti iz ostalih sedam sektora: lokalna samouprava, prosvjeta, zdravstvo, preduzeća u državnom vlasništvu, preduzeća u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, nezavisni i regulatorni organi i kultura“, rekli su iz Agencje.

Konvencija UN protiv korupcije (UNCAC), koju je Generalna skupština usvojila 2003. godine, jedini je pravno obavezujući međunarodni instrument za borbu protiv korupcije i gotovo univerzalno prihvaćena, sa 190 država potpisnica.

Iz Agencije podsjećaju da je Crna Gora ratifikovala Konvenciju 2005. godine.

CoSP se sastaje na dvije godine i usvaja rezolucije i odluke koje imaju za cilj izgradnju kapaciteta i saradnje država potpisnica u postizanju ciljeva Konvencije, kao i promovisanje i reviziju njene implementacije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...