fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredsjednika Ustavnog suda što prije izabrati

Predsjednika Ustavnog suda što prije izabrati

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Ustavnog suda, koji ispunjava zakonske uslove, treba da bude izabran u što kraćem roku, poručeno je iz šest nevladinih organizacija (NVO).

Akcija za ljudska prava, Centar za građanske slobode, Evropska asocijacija za pravo i finansije, Institut alternativa, Institut za vladavinu prava i MANS pozdravile su odluku Ustavnog suda o zakazivanju izbora za predsjednika tog suda i to što je najstariji sudija Hamdija Šarkinović ovlašćen da sprovede pripremne aktivnosti za izbor predsjednika.

“Očekujemo da u što kraćem roku bude izabran predsjednik Ustavnog suda, koji ispunjava zakonske uslove, kao i da nova većina u Skupštini dobro povede računa da prilikom izbora novo dvoje sudija tog suda to budu ljudi koji nijesu povezani s političkim partijama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je odlukom Ustavnog suda, koja je donijeta u petak, ukinuta ona kojom je sudija Desanka Lopičić bila izabrana za predsjedavajućeg sudiju.

U saopštenju šest NVO dodaje se da su 5. februara apelovale da se sporna odluka o izboru predsjedavajućeg sudije stavi van snage.

“Jer je većina od četiri sudije tog suda, protivno Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu, ustanovila funkciju predsjedavajućeg sudije i na nju čak izabrala Lopičić, koja je prethodno već obavljala funkciju predsjednika suda, iako Ustav izričito zabranjuje da ista osoba dva puta obavlja tu funkciju”, rekli su iz tih NVO.

Prema njihovim riječima, tada su apelovale i da Šarkinović sazove sjednicu na kojoj bi bio izabran predsjednik suda u skladu s Ustavom, Zakonom i Poslovnikom Ustavnog suda.

U saopštenju šest NVO dodaje se da je i Evropska komisija u najnovijem izvještaju o Crnoj Gori objavila da je „predsjedavajući sudija izabran uprkos tome što takvu kategoriju ne poznaje pravni okvir” i zaključila da „proceduru izbora novog predsjednika Ustavnog suda treba sprovesti bez daljeg odlaganja”.

Iz tih NVO kazali su da ostaje nejasno zašto se “većina sudija tog suda više od devet mjeseci “ponašala neustavno i nezakonito”.

“Ostaje sumnja da je cilj izmišljanja funkcije “predsjedavajućeg sudije” zapravo bio politički, da bi se Lopičić pošto-poto zadržala na toj funkciji u izbornoj godini”, naveli su iz šest NVO.

Prema njihovim riječima, sudije su u odluci o izboru Lopičić za predsjedavajuću sudiju navele da zakon ne propisuje da Šarkinović preuzima predsjedavanje sudom, a potom su deset mjeseci kasnije odlučili da ipak propisuje.

“To govori u prilog zaključku da je odluka o izboru Lopičić bila sasvim proizvoljna”, navodi se u saopštenju.

Iz šest NVO rekli su da “Ustavni sud više ne smije sebi da dozvoli da se kompromituje takvim odlukama, kojima ugrožava javno povjerenje i ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost države da obezbijedi vladavinu prava”.

Najčitanije

Isplatiće učesnicima projekta Solari skoro 270 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isplatiće skoro 270 hiljada EUR učesnicima projekta...