fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredložili sudsku zaštitu u slučaju nezakonitih odluka

Predložili sudsku zaštitu u slučaju nezakonitih odluka

Podgorica, (MINA) – Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je izmjene Zakona o upravnom sporu, kojima se predviđa sudska zaštita u slučaju nezakonitih odluka Skupštine i predsjednika Crne Gore.

Predlogom je predviđeno brisanje člana koji propisuje da se upravni spor ne može voditi protiv akta “donijetog u stvari u kojoj neposredno, na osnovu ustavnih ovlašćenja, odlučuje Skupština i predsjednik Crne Gore”.

Opšta sjednica Vrhovnog suda utvrdila je krajem jula načelni pravni stav po kojem se odluka Skupštine Crne Gore o izboru, imenovanju ili razrješenju javnog funkcionera ne može se pobijati u upravnom sporu, niti u parničnom postupku.

“Pri takvom stanju stvari narušena je ustavna podjela vlasti, jer ne postoji međusobna kontrola, niti zaštita od nezakonitog rada Skupštine, potpuno je onemogućeno pravo na pristup sudu, sadržano u pravu na pravično suđenje koji štiti Evropska konvencija, i pravo na pravni lijek koje jamči Ustav”, navodi se u obrazloženju Predloga koji se nalazi u supštinskoj proceduri.

Dodaje se da se volja političke većine stavlja iznad zakona, a da Skupština može nekažnjeno kršiti zakone koje je sama donijela, a ako nekome time pričini štetu platiće građani iz budžeta.

Iz SDP su naveli da je cilj izmjene da se omogući sudska zaštita u slučaju nezakonitih odluka Skupštine i predsjednika države, koju propisuje i Ustav.

Cilj je, dodaju, i da se prekine praksa da se izabrana ili imenovana lica razrješavaju na nezakonit način, bez razloga za razrješenje ili suprotno propisanoj proceduri, uskraćujući im i pravo na sudsku zaštitu.

“Pored unutrašnjih posljedica koje urušavanje vladavine prava neminovno nosi, mora biti posljedica i za integracioni proces, naročito nakon poruka iz EU ovim povodom”, piše u obrazloženju.

Najčitanije