fbpx
NaslovnicaCrna GoraPozicija države zasnovana na pravu i pravdi

Pozicija države zasnovana na pravu i pravdi

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će iz spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, izaći kao pobjednica, jer je njena pozicija legalna i legitimna i zasnovana na pravu, pravdi i istoriji, kazao je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

Mihailo je naveo da očekuje da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijeti konačno pravedno rješenje crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja.

Crna Gora je, kako je kazao Pobjedi, kao i vjekovima ranije, nepobjediva u pravednoj vlastitoj samoodobrani, kojom brani svoju slobodu i ugroženi opstanak.

“Spor između Crne Gore i SPC riješiće se u korist države, prema usvojenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i na osnovu drugih važećih zakona i pravnog sistema crnogorske države, usklađenog sa demokratskim i humanim međunarodnim pravnim poretkom i njegovim najvišim standardima”, rekao je Mihailo.

Prema riječima Mihaila, ogromna je iluzija SPC i, kako je naveo, njenih pomagača da će srušiti savremenu Crnu Goru, njenu vlast i poredak, suverenitet, teritorijalni integritet, identitet, međunarodno priznatu nezavisnost i inkorporirati je u „veliku Srbiju”.

“Posljednji adut u cilju ostvarenja „velike Srbije” je SPC, kao par exelans politička organizacija, a ne vjerska institucija koja idejno predvodi blok prosrpskih partija u Crnoj Gori”, kazao je Mihailo.

Crna Gora je, kako je istakao, nepobjediva, jer se brani pravom i pravdom, humanim i demokratskim zakonima, mirom i ljubavlju, viteštvom i čojstvom i ona nikoga ne ugrožava, niti bilo kome što otima.

Prema riječima Mihaila, Crna Gora vraća pod svoju ingerenciju svoju neotuđivu imovinu i sakralno kulturno nasljeđe koje na njenoj državnoj teritoriji nikome ne može pripadati bez isključivo crnogorskoj državi.

Kako je naglasio, Crna Gora će pobijediti, jer je njena pozicija legalna i legitimna, zasnovana na pravu i pravdi, istoriji, realnoj i većinskoj biračkoj volji građana birača, jednom riječju svi argumenti su na njenoj strani.

Na pitanje da li vjeruje da će država podržati proces vraćanja autokefalnosti Crnogorskoj crkvi, Mihailo je odgovorio da je siguran da država podržava vraćanje autokefalnosti CPC, čime ona ne zadire u kanone i crkveno pravo, već djeluje u skladu sa kanonima crkvenih sabora.

Time država, kako je naveo, potvrđuje i zaokružuje državnu suverenost.

“Očekujemo da će država Crna Gora istrajati i crkvenu imovinu vratiti u svoje vlasništvo, kao i da će pozvati na odgovornost institucije i službenike koji su nezakonito upisivali imovinu u vlasništvo SPC”, zaključio je Mihailo.

Najčitanije