fbpx
NaslovnicaCrna GoraPotpisan sporazum o podršci EU crnogorskom zdravstvu

Potpisan sporazum o podršci EU crnogorskom zdravstvu

Podgorica, (MINA) – Finansijski sporazum o podršci Evropske unije (EU) zdravstvenom sektoru Crne Gore u borbi protiv COVID-19, koji je danas potpisan u Podgorici, vrijedan je 9,5 miliona EUR i uključuje, između ostalog, ulaganje u infrastrukturu, opremu i ljudske kapacitete.

Sporazum su potpisale šefica delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Popa je kazala da podrška EU predviđa nabavku PCR opreme, koja je u stanju da analizira veliki broj respiratornih uzoraka za detekciju koronavirusa.

„Posebno bih istakla izgradnju Klinike za infektivne bolesti i dermato-venerologiju, Centra za kontrolu i prevenciju infektivnih bolesti sa Opretivnim centrom za hitne slučajeve, i prve laboratorije trećeg nivoa biološke bezbjednosti“, rekla je Popa.

Ona je dodala da će biti izgrađeni objekti za smještaj medicinskih struktura važnih za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i liječenja pacijenta.

Popa je kazala da je danas ugovoreni paket podrške od 9,5 miliona EUR dio većeg programa bespovratne finansijske pomoći koju EU pruža Crnoj Gori, vrijednog 53 miliona EUR.

„Značajan dio programa, odnosno 40,5 miliona EUR, dodjeljuje se kao direktna budžetska podrška za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije i podrška socijalnom i ekonomskom odgovoru državnih vlasti. Prvu ratu budžetske podrške, u vrijednosti od 28 miliona EUR, EU je uplatila u novembru“, navela je Popa.

Ona je dodala da je tokom prošle godine obezbijeđeno 100 respiratora, deset digitalnih rendgen aparata i desetine hiljada maski i zaštitne opreme.

Popa je podsjetila na najnovije istraživanje javnog mjenja koje je pokazalo da crnogorski građani prepoznaju i cijen podršku i solidarnost građana EU u ovim teškim vremenima.

„To nam jasno pokazuje da naše prijateljstvo ne samo da je izdržalo probu, već je postalo još snažnije, dok nastavljamo zajedno da demonstriramo moć solidarnosti, kao ključne evropske vrijednosti“, poručila je Popa.

Ona je istakla da će zdravstvena kriza, koliko god da je izazovna proći, ali će ostati klinike i laboratorije.

„S pogledom na budućnost, želimo da nastavimo da unapređujemo crnogorski zdravstveni sistem, približavajući ga evropskim standardima. To je ono što Crna Gora zaslužuje i što je suština procesa integracije – poboljšanje kvaliteta života građana“, istakla je Popa.

Ona je poručila da su globalna saradnja i solidarnost jedina šansa da se virus porazi, ali i da se inicira održivi globalni oporavak.

Kordić je kazala da je evropska perspektiva Crne Gore osnažena strukturiranom, ciljanom i vrijednom podrškom zdravstvenom sistemu.

Ona je dodala da je EU među prvima prepoznala potrebu da pomogne u tom dijelu, ali i u dugoročnijem suočavanju sa ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije.

„Naši građani su prepoznali to kao da su u okrilju evropske porodice i to su izrazili kroz uvećanu podršku pristupanju EU“, istakla je Kordić.

Ona je poručila da Crna Gora zajedno sa EU gradi održi zdravstveni sistem.

„Od ukupno opredijeljenih 15,5 miliona EUR obuhvaćenih Finansijskim sporazumom za program IPA 2018 biće finansirano sedam aktivnosti čija realizacija će podići kvalitet usluga na evropski nivo i osigurati zadovoljstvo naših građana zdravstvenim uslugama”, poručila je Kordić.

Ona je istakla da proces pristupanja EU ima transformativni karakter i služi reformama društva i unapređenju institucija, znanja i vještina, dok se realizacijom takvih projekata, čini proces opipljivim i dugoročno korisnim za građane.

„Humana dimenzija brige za zdravlje i ulaganje u zdravstvenu strukturu snaži osjećaj pripadnosti Crne Gore evropskoj porodici“, zaključila je Kordić.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović naglasila je da je pandemija još jednom upozorila čovječanstvo da „niko nije siguran, ako svi nijesmo sigurni“.

„Ruka podrške i pomoći koju još jednom dobijamo od EU dodatno govori u prilog koliko su jedinstvo i zajedništvo važni u rješavanju ovog globalnog problema“, ocijenila je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila značaj takve vrste pomoći u smislu budućeg rada, sazrijevanja i stasavanja zdravstvenog sistema Crne Gore.

Najčitanije