fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici raspravljaju o izboru tri člana Sudskog savjeta

Poslanici raspravljaju o izboru tri člana Sudskog savjeta

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorksog parlamenta raspravljaju danas o izboru tri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu preldožio je Skupštini da za članove Savjeta izabere Miodraga Iličkovića, Fikreta Kurgaša i Dražena Medojevića.

Predsjednik Odbora Milun Zogović kazao je da predloženi kandidati imaju dovtrećinsku podršku i da očekuje će danas na plenumu konačno biti izabrani članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

“Kako bi Sudski savjet napokon, još od 2018. godine dobio mogućnost da profunkcioniše u punom legitimitetu”, rekao je Zogović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić kazao je da je po ovom pitanju izostao politički dijalog između vlasti i opozicije.

“Za ovakva rješenja, gdje je potrebna kvalifikovana većina, mi bi trebalo da imamo ozbiljan politički dijalog, Taj dijalog je izostao ako neko misli da je puko održavanje sjednice i izbor kandidtaa kroz većinu vrsta dijaloga, mislim da griješi”, rekao je Anđušić.

On je kazao da su pojedini mediji zajedno sa političkim subjektima nametnuli predložena rješenja.

Anđušić je kazao da će DPS danas na plenumu podržati vjerovatno jednog od predložena tri kandidata.

Poslanik Nove srpske demorkatije Slaven Radunović rekao je da je bilo dijaloga oko kandidata za članove Sudskog savjeta, jer u suprotnom ne bi došli do dvotrećinske većine za njihov izbor.

On je kazao da se sa DPS-om razgovara samo “ako ne postoji druga opocija”.

“Vi nikada nijeste predložili, niti glasali za nekoga za koga nijeste bili potpuno sigurni da će da bude lojalan vašoj stranci. I zbog toga ćete još neko vrijeme biti poslednji u redu za konsultacije”, dodao je Radunović.

Poslanik Bošnjačke stranke Damir Gutić rekao je da će ta partija glasati za sve tri predložena kandidata i time omogućiti da se kompletira Sudski savjet.

“Ne radimo to ni zbog Evropske unije, niti štrika, već zbog građana Crne Gore. Moramo stvari mijenjati zbog nas i dostići standarde koji su vrijedni poštovanja”, rekao je Gutić.

Za predložene kandidate potrebna je dvotrećinska u prvom (glasovi 54 poslanika), odnosno tropetinska većina (49 poslanika) u drugom krugu glasanja na plenumu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije