fbpx
NaslovnicaCrna GoraPosjetiocima plaža dijelili edukativni materijal CDPR-a

Posjetiocima plaža dijelili edukativni materijal CDPR-a

Podgorica, (MINA) – Aktivisti Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) posjetili su od početka avgusta pojedine plaže na crnogorskom primorju i posjetiocima podijelili edukativni materijal sa preporukama za zaštitu kože od neželjenih efekata sunca.

Iz CDPR-a su saopštili da su u brošuri „Čuvajte svoju kožu od neželjenih efekata sunca, može vam trebati”, koja je odštampana u velikom broju primjeraka, pobrojane njihove preporuke u vezi sa koristima od sunčanja, ali i štetnostima.

„U brošuri su navedene osnovne naznake vezane za temu, a to su da je sunčanje zdravo, što nije potpuna istina, kako se mjeri nivo ultravioletnog zračenja, koliki je rizik obolijevanja od kancera kože“, navodi se u saopštenju.

U brošuri je, kako su rekli iz CDPR-a, ukazano da je velika zabluda da tumore kože ne treba operisati, jer je hirurška intervencija zapravo najbolji, a često i jedini način liječenja, i ne smije se odlagati.

Oni su kazali da je na kraju data najvažnija preporuka, koja se odnosi na potrebu redovnog kontrolisanja kože.

edukativni materijal, CDPR, sunčanje, negativni efekti, zaštita kože
foto: CDPR

„Istovremeno su u brošuri dati savjeti da postupate „Pametno sa suncem”, gdje je nabrojano osam osnovnih preporuka, kao što su – ne sunčajte se između deset i 17 sati, tražite sjenku ili je stvarajte, nosite šešir sa širokim obodom, nosite naočare za sunce, pokrijte ruke i noge“, navodi se u saopštenju.

Preporuke se odnose i na nošenje bijele ili svijetle, lagane odjeće, kao i na potrebu nanošenja kreme za sunčanje sa faktorom minimum 30.

Jedna od preporuka je da bebe mlađe od godinu vrlo malo, ili uopšte ne bi trebalo izlagati suncu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije