fbpx
NaslovnicaCrna GoraSjednice DIK-a da budu otvorene za javnost

Sjednice DIK-a da budu otvorene za javnost

Podgorica, (MINA) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je novog predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Nikolu Mugošu da, u skladu sa ciljem jačanja transparentnosti rada tog tijela, inicira otvaranje sjednica DIK-a za javnost i medije.

Saradnik na programima u CGO-u, Damir Suljević, kazao je da ta nevladina organizacija već duže vrijeme ukazuje na potrebu da zainteresovana javnost bude upoznata sa sadržajem sjednica, a o kojima je do sada mogla biti informisana isključivo putem šturih zapisnika objavljenih na sajtu te institucije.

„Činjenica da članovi DIK-a, kako se navodi u izvještajima OEBS/ODIHR misija, još uvijek nisu obveznici kodeksa ponašanja kojim bi bio uspostavljen viši stepen njihove nepristrasnosti, opravdava i interes javnosti da bude bliže upoznata sa njihovim radom“, rekao je Suljević.

Suljević je ocijenio da se na taj način podiže i lični stepen odgovornosti svakog od članova, čije su uloge u donošenju brojnih kontroverznih odluka, koje su pratile rad tog tijela u posljednje vrijeme, ostajale na naličju kolektivnog odlučivanja.

„Nažalost, političke partije nisu iskoristile priliku da pri konstituisanju novog saziva DIK-a imenuju odgovornije predstavnike, već su na te pozicije, najčešće, imenovana lica koja su tu funkciju obnašala i u prethodnom sazivu“, naveo je Suljević.

On je podsjetio da je CGO zbog određenih odluka tog tijela iz prethodnog saziva podnio i više krivičnih prijava, od kojih je dio još uvijek u postupku pred nadležnim tužilaštvom.

„Takođe, Državna revizorska institucija je prošle godine izvršila reviziju finansijskog poslovanja DIK-a za 2020. godinu, na inicijativu CGO-a“, dodao je Suljević.

Tom prilikom, prema riječima Suljevića, utvrđene su brojne nepravilnosti u radu DIK-a, koje su u velikom dijelu odgovarale onome na što je CGO prethodno ukazivao.

Kako je naveo, CGO je pozdravio nedavnu odluku DIK-a kojom su ukinute naknade za prisustvo sjednicama, cijeneći da je to dobar početak novog rukovodstva u pravcu sprovođenja neophodnih reformi i otklona od nezakonitih praksi.

„Stoga, cijenimo da bi prvi naredni korak moralo biti stvaranje formalno pravnih i tehničkih preduslova za otvaranje sjednica za javnost“, dodao je Suljević.

Suljević je kazao da bi DIK, upotrebom digitalnih servisa i socijalnih mreža, ali i jačanjem komunikacije sa medijima, morao uspostaviti bolji sistem komunikacije sa građanima i civilnim sektorom, što bi za rezultat imalo i razmjenu različitih opservacija, a koje bi u konačnom doprinijele kvalitetnijem radu te institucije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije