fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaPodrška Italije evropskom putu Crne Gore

Podrška Italije evropskom putu Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Italijanska Vlada će ojačati podršku evropskim integracijama Crne Gore, poručila je premijerka Italije Đorđa Meloni na sastanku sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, teme razgovora Meloni i Milatovića bile su podrška Italije ubrzanju evropskog puta Crne Gore i jačanje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

„Meloni je poručila da će Vlada Italije raditi na tome da istakne konstruktivnu ulogu koju Crna Gora igra u regionu, ojačati podršku evropskim integracijama države, i da je posebno važno revitalizovati Strateški ugovor potpisan 2010. godine i ojačati saradnju u oblasti ekonomije“, kaže se u saopštenju.

Ona je naglasila da Crna Gora može biti energetsko čvorište Zapadnog Balkana i da dvije zemlje u tom kontekstu treba da rade zajedno, udruže vizije i budu jedna drugoj podrška u narednom periodu.

Milatović je kazao da je od Meloni dobio snažnu poruku podrške Italije evropskom putu Crne Gore.

„Ona je istakla kako se radi o ujedinjenju Evrope, a ne samo proširenju, što najbolje potvrđuje koliko je Italija zainteresovana za ovu temu“, naveo je Miatović.

Kako je rekao, drugi zaključak je da je ovo najbolji mogući trenutak da dođe do revitalizacije ekonomskih odnosa između dvije zemlje, prije svega stavljanjem u funkciju Sporazuma o strateškom partnerstvu.

Milatović je kazao da je od Meloni dobio obećanje da će italijanska vlada raditi u tom pravcu.

On je rekao da očekuje skoru posjetu Meloni Crnoj Gori, kako bi dodatno krunisali unapređenje ekonomskog dijaloga.

„Treća tema se tiče naše saradnje u okviru NATO članstva“, dodao je Milatović.

Prema njegovim riječima, Italija je jedna od zemalja koja je najviše podržavala crnogorsko članstvo u NATO-u, koja sada čuva crnogorsko nebo i u kojoj se školuje veliki broj crnogorskih oficira.

„Tako da je još snažnije partnerstvo i vojna saradnja između Crne Gore i Italije nešto što smo označili kao važan prioritet u narednom periodu“, kazao je Milatović.

On se, kako je saopšteno, danas u Rimu sastao i sa predsjednikom Predstavničkog doma italijanskog parlamenta Lorencom Fontanom, a kratko je prisustvovao i redovnom zasijedanju tog tijela.

“Razlog mog dolaska u Rim, u prvu zvaničnu posjetu jednoj od država članica G7 je želja da Italija u narednom periodu igra još snažniju ulogu, ne samo u Crnoj Gori već i cijelom regionu Zapadnog Balkana“, rekao je Milatović.

On je istakao da je Crna Gora država koja je najviše odmakla u procesu evropskih integracija.

„Vjerujemo da bi upravo Italija mogla da odigra presudnu ulogu kada je u pitanju ubrzanje evropskog puta Crne Gore”, poručio je Milatović na sastanku.

Fontan je rekao da je uloga Italije da Crnoj Gori olakša evropski put i da će uraditi sve da u tome pomognu.

“Evropa treba da ima svoj jug i problemi koji postoje treba da se rješavaju zajedničkom strategijom. Vi ste već članica NATO-a i to je baza na kojoj ćemo raditi“, kazao je Fontan.

Kako je naveo, Italija može da pomogne Crnoj Gori što se tiče bržeg ulaska u EU.

Milatović će se, kako je najavljeno, sastati i sa ministrom vanjskih poslova Italije Antoniom Tajanijem, čime se završava njegova zvanična posjeta toj državi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije