fbpx
NaslovnicaCrna GoraNe treba da bude istorijskih pitanja pred završnom fazom pregovora

Ne treba da bude istorijskih pitanja pred završnom fazom pregovora

Podgorica, (MINA) – U procesu evropskih integracija ne treba da bude istorijskih pitanja, posebno ne pred završnom fazom pregovora, u kojoj je Crna Gora, kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

On učestvuje na Međunarodnom Simi simpozijumu u Grčkoj, na poziv njegovog osnivača i bivšeg premijera Jorgosa Papandreua.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, rekao da se u Crnoj Gori, kao lideru evropskih integracija, udara u vrijednosti građanske i sekularne države i pokušava nametnuti anti EU agenda nacionalnih podjela i urušavanja sekularne države.

„Ne treba da bude istorijskih pitanja u procesu integracija – politika je Evropske komisije. Posebno ne pred završnom fazom pregovora, u kojoj je Crna Gora“, kazao je Krivokapić.

On je naveo da je uvjeren da su to završni udarci ideologiji koja je uvela Balkan u rat devedesetih i da će evropska ideologija i politika u Crnoj Gori preovladati.

Iz Ministarstva su rekli da je simpozijum u Lagonisi ove godine u fokus stavio pitanje posljedica rata u Ukrajini.

Krivokapić je, u okviru panela „Nova strategija za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana EU: mogućnosti i scenariji“, istakao ulogu regiona u pisanju nove evropske priče i govorio o tome koliko je ruska agresija na Ukrajinu promijenila geopolitiku Evrope.

On je naveo da je EU nastala ne samo kao politički odgovor na politiku gvozdene zavjese, već kao zajednica vrijednosti – demokratije, ljudskih prava i kulture.

„U njenom srcu nalazi se Balkan, nekad posmatran kao ničija zemlja i bojno polje za velike sile“, kazao je Krivokapić.

Kako je naveo, Balkan izlazi na pet mora i predstavlja srce evropske kulturne baštine.

„U kolijevci te kulture, u kojoj smo danas, mitologiju i istoriju nijesu ispisivali samo bogovi, već i krakeni. Krakeni su iz svojih dubina čekali momenat da sukobom uzmu ono što im ne pripada“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, današnja Evropa se ne razlikuje mnogo, analoški, od takve mitologije.

Zato je, kako je naveo Krivokapić, danas vrijeme da Evropa pokaže novu zrelost da zaštiti vrijednosti na kojima je osnovana.

„Danas se te vrijednosti brane u državama koje su kandidati za članstvo, brane se u Ukrajini. Nema pobjede ako se ne odbrane principi i vrijednosti“, poručio je Krivokapić.

Simi simpozijum se tradicionalno održava već više od dvije decenije i na godišnjem nivou okuplja vodeće intelektualce, državnike, laureate Nobelove nagrade, diplomate i naučnike koji diskutuju o najvažnijim pitanjima današnjice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije