fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMilatović u ponedjeljak počinje politički dijalog

Milatović u ponedjeljak počinje politički dijalog

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović najavio je da će u ponedjeljak početi politički dijalog na najvišem nivou.

Milatović je novinarima, nakon sastanka sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom, kazao da će sjutra svi nosioci izbornih lista dobiti poziv za sastanak u ponedjeljak.

“Gdje ćemo u razgovoru imati priliku da građanima i strateškim partnerima Crne Gore pošaljemo dobru poruku da je Crna Gora konačno dovoljno zrelo društvo da ima izbore koji će proći u demokratskom ambijentu i gdje će izborna volja građana biti ispoštovana“, naveo je Milatović.

On je rekao da će polički dijalog na najvišem nivou, koji će početi u ponedjeljak, biti nastavljen nakon izbora.

Milatović je istakao da između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) postoji strateško partnerstvo koje je vrlo važno, posebno u trenucima važnih političkih promjena koje se dešavaju u Crnoj Gori.

Te promjene, kako je kazao, odraz su konsolidacije demokratskih procesa u Crnoj Gori i “jednog drugačijeg sistema vrijednosti koji pokušavamo da iznjedrimo u Crnoj Gori, a utemeljen je na vladavini prava, radu, obrazovanju i svim stvarima koje zemlju čine demokratskom”.

Milatović je rekao da su se na sastanku saglasili da je na tom putu proces evropskih integracija važan, i da Crna Gora ima prostor za dodatno ubrzanje tog procesa.

“Kao i da taj proces treba uspješno da bude okončan u narednih nekoliko godina kad je Crna Gora u pitanju”, naveo je Milatović.

On je dodao da će to od Crne Gore zahtijevati ubrzanje svih reformskih procesa.

U tom smislu, kako je kazao Milatović, Crna Gora imaće snažnu podršku SAD-a.

Milatović je rekao da misli da i ovom posjetom senatora, SAD pokazuje snažno partnerstvo sa Crnom Gorom.

„Iskazao sam zahvalnost Crne Gore za podršku koju dobijamo od SAD-a kada je u pitanju unapređenje vladavine prava i izgradnja institucija. Složili smo se da postoji dodatni prostor za produbljivanje ekonomskih odnosa“, dodao je Milatović.

On je rekao da su diskutovali o trenutnoj situaciji u Evropi, bezbjednosnim izazovima sa kojima se Evropa suočava i ulozi Crne Gore kao kredibilne NATO članice.

Milatović je, na pitanje da li to što u inauguracionom govoru nije pomenuo Otvoreni Balkan znači da je napravio otklon od te inicijative, odgovorio da misli da je njegov govor bio jasan.

„Kada je u pitanju tema regionalnih ekonomskih integracija, stavio sam akcenat na Berlinski proces, ali takođe sam vrlo jasno rekao da je svaka druga inicijativa, uključujući Otvoreni Balkan, ukoliko za cilj ima unapređenje EU integracija Crne Gore i regiona, apsolutno dobrodošla“, kazao je Milatović.

On je, govoreći o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, rekao da je upoznao američke senatore sa nekim primjerima koji pokazuju koliko su crnogorske institucije bile pod “nekom vrstom šape” organizovanog kriminala i korupcije.

Milatović je naveo da su neki ljudi dobili mandat od građana da se bore protiv organizovanog kriminala i koprupcije a, prema izvještajima strateških partnera Crne Gore, suštinski su bili dio organizovanog kriminala i korupcije.

„Zalažem se za Crnu Goru u kojoj se nikada više to neće desiti“, poručio je Milatović.

On je, odgovarjući na pitanje novinara o zakonima koji nijesu potpisani, kazao da intenzivno radi sa pravnim timom.

„Mislim da ćemo ubrzo javnosti prezentovati konačan odgovor na to pitanje. Preliminarno mogu da kažem da razumijem da su ustavni rokovi, koji su predviđeni da predsjednik potpiše te zakone, prošli“, naveo je Milatović.

Marfi je kazao da je svaki član američkog Senata uzbuđen što vidi Milatovića na funkciji predsjednika države.

„Jedan od glasova na koji sam najviše ponosan kao član Senata je glas podrške članstvu Crne Gore u NATO-u. Jednak entuzijazam imam kada je u pitanju podrška važoj viziji za ubrzanje pristupanja EU“, rekao je Marfi.

Prema njegovim riječima, kao što je NATO osnažen time što je Crna Gora postala članica, tako će i EU biti osnažena time što će joj se priključiti Crna Gora.

Marfi je kazao da je Crna Gora uspješna priča i da pokazuje posvećenost demokratiji i vladavini prava.

„Nema sumnje u to da predstoji još posla u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, nastavka zaštite slobode medija“, dodao je Marfi.

On je kazao da nijedna demokratija nije savršena, pa ni SAD.

„Dolazimo ovdje danas u duhu partnerstva, da podržimo Crnu Goru i pronađeno načine na koji zajedno možemo raditi“, naveo je Marfi.

On je čestitao Milatoviću na, kako je kazao, impresivnoj pobjedi.

Marfi je, odgovarajući na pitanje gdje konkretno vidi prostor za jačanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i šta trenutno ne funkcioniše, kazao da su neki akteri privedeni licu pravde, i da predstoji još posla koji treba da se uradi.

„Vrlo nam je stalo da budemo partneri i pomognemo u toj borbi koliko god možemo“, poručio je Marfi.

SAD su, kako je istakao, partner Crne Gore.

„Brojne su zemlje u regionu koje nijesu napredovale koliko je Crna Gora napredovala. Ovo je zemlja koja ide u pravom smjeru, i predsjednik je jasno ukazao da je to prioritet i to su dobre vijesti“, dodao je Marfi.

Piters je kazao da je Crna Gora posvećena NATO-u, i da je to za njega veoma važno.

„Želim da pohvalim ljude u Crnoj Gori što su investirali u bezbjednost države, to što ste voljni i spremni da se angažujete u NATO aktivnostima i doprinesete savezu, bilo da su u pitanju neke vježbe ili operacije“, naveo je Piters.

To je, kako je rekao, za svaku pohvalu.

„Druga stvar o kojoj smo razgovarali je sajber bezbjednost. Svi moramo da budemo bezbjedni, međusobno smo povezani i napad na jednog je napad na sve nas“, dodao je Piters.

On je, odgovarajući na pitanje da li se slaže sa ocjenom iz izvještaja Fridom hausa /Freedom house/ da je Crna Gora nazadovala po pitanju stanja demokratije, naveo da nije vidio izvještaj.

On je kazao da se ne treba vraćati u prošlost, već da treba gledati u budućnost.

„Mislim da treba da se fokusiramo na budućnost i promjene koje će se desiti u budućnosti“, naveo je Piters.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije