fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaMilatović primio akreditivna pisma ambasadora Novog Zelanda i Kipra

Milatović primio akreditivna pisma ambasadora Novog Zelanda i Kipra

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Novog Zelanda i Kipra, Žaklin En Frizel i Andreasa Fotioua.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Milatović je ambasadorima, u odvojenim razgovorima u rezidenciji na Cetinju, poželio dobrodošlicu u Crnu Goru.

Navodi se da je Milatović ambasadorima poželio uspješno obavljanje diplomatske misije.

On je istakao da je uvjeren da će Frizel i Foriou tokom mandata doprinijeti unapređenju međudržavnih odnosa.

Milatović je, u razgovoru sa Frizel, kazao da Crna Gora cijeni prijateljstvo i veze koje gradi sa Novim Zelandom, a koje se temelji na zajedničkim vrijednostima multilateralizma, globalnog mira i sigurnosti.

On je naglasio da Novi Zeland, kao pouzdan NATO partner, značajno doprinosi bezbjednosti u Indo-Pacifiku.

Milatović je ambasadorku podsjetio da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027, koja je najavila podršku Novog Zelanda.

“Sagovornici su istakli važnost daljeg jačanja bilateralnih odnosa, a poseban dio razgovora bio je posvećen jačanju saradnje u oblasti ekonomije i turizma”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, tokom sastanka sa Fotiouom konstatovani su odlični međudržavni odnosi Crne Gore i Kipra, koji imaju potencijal za dalji razvoj u oblastima od obostranog interesa.

Milatović je podsjetio na nedavni susret sa predsjednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom tokom posjete Savjetu Evrope u Strazburu i zahvalio Kipru na podršci evropskom putu Crne Gore.

On je naglasio važnost daljeg jačanja ugovorne baze i jačanja međudržavne saradnje kroz inteziviranje političkog dijaloga, a dodatan podstrek tome biće predstojeća posjeta Milatovića Kipru, na poziv Hristodulidesa.

“Milatović je ambasadore upoznao sa vanjskopolitičkim prioritetima koji se zasnivaju na stremljenjima da Crna Gora 2028. godine postane 28. članica Evropske unije, da kao članica NATO jača svoj kredibilitet, da dodatno unaprijedi dobrosusjedsku saradnju, kao i svoju poziciju u multilateralnim okvirima”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije