fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaMilatović: Ljudski kapital i kulturno nasljeđe oslonac razvojne vizije Herceg Novog

Milatović: Ljudski kapital i kulturno nasljeđe oslonac razvojne vizije Herceg Novog

Podgorica, (MINA) – Ljudski kapital, kosmopolitski duh, ekonomski potencijal i bogato kulturno nasljeđe oslonac su razvojne vizije Herceg Novog, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je, na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Herceg Novi, kazao da je godine i decenije nakon oslobođenja Herceg Novog karakterisao sveukupni društveni i ekonomski razvoj tog grada.

“Specifičan geografski položaj, na kapiji jednog od najljepših zaliva na svijetu, uslovio je i oblikovao specifičan ambijent u kom je zadovoljstvo živjeti i stvarati“, rekao je Milatović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kako je kazao, bez obzira na negativne posljedice koje je osjetio i Herceg Novi, tokom loše vođenog tranzicionog ciklusa kompletne crnogorske države i privrede, nijesu dovedene u pitanje temeljne vrijednosti na kojima se bazira razvoj jedne zajednice.

„Ljudski kapital, kosmopolitski duh, ekonomski potencijal i bogato kulturno nasljeđe pouzdan su oslonac razvojne vizije ovog grada čije konačno ishodište mora biti valorizacija navedenih resursa i unaprjeđenje kvaliteta života svih Novljana“, poručio je Milatović.

On je istakao da je zbog toga pred lokalnom i državnom vlašću niz važnih zadataka koje je neophodno realizovati kako bi se kreirao i ostvario dinamičan investicioni ciklus, unaprijedila postojeća infrastruktura i otvorila nova radna mjesta.

Milatović je kazao da mu je čast i zadovoljstvo što ima priliku da se obrati povodom obilježavanja 79 godina od oslobođenja Herceg Novog, kada su združene snage Prve bokeljske, Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade nanijele konačan poraz okupatoru i stanovnicima ovog kraja donijele slobodu.

„Ta sloboda nije došla u jednom danu već je, u ratnim godinama koje su prethodile, kovana junaštvom i pregalaštvom heroja ovih krajeva, u slavnoj antifašističkoj borbi“, naveo je Milatović.

Kako je kazao, u Herceg Novom je rođen čuveni Orjenski bataljon čiju ratnu slavu su širom nekadašnje Jugoslavije pronosili brojni Bokelji, poput Mirka Matkovića, Nikole Đurkovića, Daša Pavičića, Ilije Kišića i mnogih drugih.

Milatović je istakao da su iznalaženje modela za preporod „Instituta Igalo“, kvalitetna realizacija koncesionog aranžmana brodogradilišta u Bijeloj, kao i opravdavanje epiteta destinacije visokog turizma, kroz nove investije u tom sektoru – među najvažnijim stubovima privrednog razvoja Herceg Novog.

„Uz to, izgradnja planirane putne mreže doprinijeće povezanosti Crne Gore i Herceg Novog sa susjedima i zapadnom Evropom, što će nužno dovesti do generisanja novih prihoda, privrednog rasta i kvalitetnijeg korišćenja turističkih i kulturnih potencijala“, dodao je Milatović.

On je kazao da je značaj Herceg Novog, u tom smislu, dodatno naglašen, imajući u vidu da taj grad predstavlja kopnenu sponu između Crne Gore i Evropske unije.

Kako je rekao Milatović, u kreiranju razvojnih politika koje se tiču Novog, posebnu pažnju treba posvetiti očuvanju i održivoj valorizaciji izuzetnog prirodnog, poljoprivrednog i energetskog bogatstva kojim obiluje zaleđe grada.

„Mediteranski ambijent, tradicionalna kultura življenja i bokeljska toplina kojom odiše svaki skalin ovog prelijepog mjesta, moraju ostati znaci prepoznavanja Herceg Novog” rekao je Milatović.

On je ocijenio da je Dan opštine prilika da se još jednom jasno iskaže želja i spremnost da “zajedno gradimo evropski Herceg Novi i evropsku Crnu Goru”.

„Kao predsjednik države, biću adresa na kojoj će opština Herceg Novi dobijati čvrstu podršku u realizaciji svih aktivnosti kojima će, uz upravljačku viziju i mudrost, unaprjeđivati kvalitet života svojih stanovnika. Svim Novljanima i Novljankama čestitam Dan opštine“, poručio je Milatović.

Milatović će, kako su kazali iz njegovog kabineta, u okviru posjete Herceg Novom obići novu autobusku stanicu Igalo, kao i radove na šetalištu Pet Danica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije