fbpx
NaslovnicaGlavna vijestĐukanović: Najrealnije da će se postići konsenzus oko manjinske vlade

Đukanović: Najrealnije da će se postići konsenzus oko manjinske vlade

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori važno je pronaći rješenje oko kojeg je moguć konsenzus, da bi se stvorili uslovi da se država usredsredi na političke prioritete, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je ocijenio da je najrealnije da će biti postignut konsenzus oko manjinske vlade.

Đukanović je novinarima u Briselu kazao da očekuje finalne informacije o ishodu pregovora u vezi sa formiranjem manjinske vlade, prenosi Gradski portal.

On je rekao da će se iz sadržaja razgovora, koji se upravo vode, vidjeti da li će to biti manjinska vlada sa mandatom od godinu, ili druga koja bi mogla potrajati duže, pa i do kraja mandata saziva parlamenta.

“U ovom trenutku, najrealnije mi djeluje da će se postići nužni konsenzus oko manjinske vlade”, naveo je Đukanović.

On je poručio da je važno doći do rješenja oko kojeg je moguć konsenzus, da bi se što brže konsolidovala izvršna vlast i stvorili uslovi da se država usredsredi na političke prioritete, od kojih je prvi upravo deblokada pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

“Očekujem finalne informacije o sadržini sadašnjih razgovora među potencijalnim akterima manjinske vlade, da bih onda mogao stupiti na scenu i organizovati pregovore sa svim parlamentarnim strankama da testiramo to, ali i druga rješenja koja bi vodila do izlaska iz institucionalne krize”, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, ukoliko ne bude saglasnosti oko manjinske vlade, postoje druge opcije.

“Za mene je uvijek prvo pitanje organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora, a ako ni to ne bude rješenje, ulazi se u scenario neke prelazne, tehničke vlade, koja bi značila da sve parlamentarne partije imaju predstavnike u njoj”, naveo je Đukanović.

Ta vlada, kako je kazao, ima samo jedan zadatak – da ažurira izborno zakonodavstvo, usaglasi ga sa preporukama OEBS-a, ODIHR-a i Savjeta Evrope i da se u najkraćem vremenu dođe do parlamentarnih izbora.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usik pobijedio Fjurija

Podgorica, (MINA) - Ukrajinski bokser Oleksander Usik apsolutni je prvak svijeta u teškoj kategoriji. On...