fbpx
NaslovnicaGlavna vijestDPS: Vlada zaustavila evropski put Crne Gore

DPS: Vlada zaustavila evropski put Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Najnoviji izvještaj Evropske komisije (EK) jasno pokazuje da je Vlada zaustavila evropski put Crne Gore, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te partije su kazali da izvještaj EK dokazuje da je i zvanično „otpočeo početak kraja ove Vlade Crne Gore“.

„Negativne ocjene Brisela ukazuju da svakodnevne manipulativne igre i beskrupulozne laži predstavnika vlasti da se Crna Gora kreće u pravom smjeru i da njen progres nije zaustavljen, nijesu ništa drugo sem prazno hvalisanje i potcjenjivanje inteligencije građana“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Prema njihovim riječima, jasno je da ne samo da domaća javnost ocjenjuje rad ove vlade kao katastrofalan, već je to zaključak i međunarodnih partnera.

Kako su naveli iz DPS-a, u izvještaju je jasno istaknuto da je samonazvana „prva demokratska Vlada” u Crnoj Gori često zakone donosila u okvirima ubrzanih procesa.

Iz te partije su kazali da o transparentnosti rada “najtransparentnije” izvršne vlasti, kako sebe vole da nazovu, svjedoči i nedopustivo izuzimanje javnih konsultacija u tim i takvim procesima.

„Da eksperti diletantski odrađuju svoj posao svjedoči i ocjena da mnoga ministarstva ne funkcionišu, uprkos praznim pričama njihovih čelnika koji se kunu u svoju stručnost i svoje znanje“, kaže se u saopštenju.

Izvještaj, kako su kazali iz DPS-a, konstatuje da nema „smislenog političkog dijaloga“, što je, prema njihovim riječima, činjenica.

„I ne samo da on ne postoji između vlasti i opozicije, već danima svjedočimo o nefunkcionalnosti same vlasti, i nadgornjavanju njenih konstituenata, uz međusobna vrijeđanja“, dodaje se u saopštenju.

U DPS-u smatraju da jedino što u Crnoj Gori besprekorno funkcioniše, jeste kadriranje po dubini zasnovano na političkoj pripadnosti pojedinaca podobnih za novu državnu vlast, čime je, kako su naveli, neizmjerno ugrožen cijeli državni aparat.

Iz te partije su kazali da Brisel kritikuje izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim su sniženi uslovi za kompetentnost, nezavisnost i zapošljavanje državnih službenika zasnovano na zaslugama.

„Ne iznenađuje ova konstatacija, jer svjedočimo već godinu kako se udomljavaju rođaci, dalja familija, kumovi i prijatelji na pozicije za koje nijesu kompetentni, a zaslužili su ih samo zato što su bliski sa predstavnicima nove vlasti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je nova parlamentarna većina deklarativno stavila potpise na sporazum koji je podrazumijevao i posvećenost evropskom putu.

„Međutim, apostolski hor pod dirigentskom palicom premijera (Zdravka) Krivokapića, ekspertski je samo unazadio proces pristupanja Evropskoj uniji“, kazali su iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, analizirajući briselski izvještaj, nameće se pitanje kuda je to krenula Crna Gora.

„Da im je uistinu stalo do Crne Gore, nakon ovakvog Izvještaja, u ime punih usta priče o časti i moralu, istupili bi iz ove i ovakve skalamerije koja funkcioniše samo onda kad ovoj državi radi o glavi“, kaže se u saopštenju.

U DPS-u smatraju da je poruka EK bila i više nego jasna.

„Za čelnike vlasti koji se prave da ne razumiju poruku: Vlado Crne Gore, sjedi – jedan“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije