fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Svaki komentar koji se tiče ruskog uticaja neutemeljen

Abazović: Svaki komentar koji se tiče ruskog uticaja neutemeljen

Podgorica, (MINA) – Svaki komentar koji se odnosi na politiku Vlade Crne Gore, a tiče se ruskog uticaja, potpuno je neutemeljen, poručio je premijer Dritan Abazović.

On je to kazao novinarima, nakon posjete rekonstruisanoj zgradi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

Upitan da prokomentariše izjavu moldavske predsjednice Maje Sandu da su crnogorski državljani uključeni u pokušaj smjene vlasti u korist Rusije, Abazović je rekao da će pokušati da stupe u kontakt sa njihovim kabinetom u cilju dodatnih pojašnjenja.

„Ako treba da naše bezbjednosne službe rade dodatne provjere vezano za crnogorske građane, ako oni imaju neku informaciju više, mi smo raspoloženi da to čujemo“, kazao je Abazović.

On je naveo da nema nikakvu specijalnu informaciju o tome, osim onoga što je čuo u medijima.

„Ne bih to nikako vezivao za politiku Vlade, ili države. Ako postoje neki neodgovorni pojedinci, vjerovatno postoje i kod nas, ali nekako mi je to grubo zvučalo što sam pročitao“, rekao je Abazović.

Kako je kazao, stvorio se utisak kako Crna Gora na neki način učestvuje u tim problemima koji vjerovatno postoje i u Moldaviji.

„Imamo preko glave i svojih problema. Njima želim sve najbolje, ako na bilo koji način možemo da pomognemo, mi smo tu“, poručio je Abazović.

On je, govoreći o negativnom uticaju Rusije, istakao da je Crna Gora stoprocentno usklađena sa spoljnom politikom Evropske unije (EU) i politikom sankcija.

Abazović je podsjetio da je Crna Gora sprovela mnoge akcije, isključila mnoge ljude iz diplomatskog kora ruske Ambasade koji su bili rezidentni u Podgorici.

„Vjerujte dajemo doprinos koji ne bi postidio nijednu veliku evropsku državu“, poručio je Abazović.

On je kazao da treba vidjeti kolika je pomoć Crne Gore Ukrajini i uporediti sa onom najbogatijih država Evrope.

„Mislim da je svaki komentar koji se odnosi na Vladinu politiku, a tiče se ruskog uticaja, potpuno neutemeljen“, rekao je Abazović.

On je kazao da će, ako se radi o neodgovornim pojedincima, preko Agencije za nacionalnu bezbjednost sprovesti sve aktivnosti.

Govoreći o rekonstruisanoj zgradi CANU, Abazović je kazao da je Akademija dobila jedan prestižan objekat koji je vrlo reprezentativan.

„Nadam se da smo kao Vlada, iako su ovo prethodne Vlade započele, svi zajedno dali ključni doprinos da makar dio duga vratimo našoj intelektualnoj eliti i ljudima koji su dali nemjerljivi doprinos razvoju savremene Crne Gore“, naveo je Abazović.

Kako je kazao, cilj je da se stvori društvo u kojem će ljudi, koji mogu da ponude najbolje ideje, moći da ih predstave na najbolji mogući način.

Abazović je dodao da vjeruje da će za CANU novi uslovi rada, koji su za crnogorske prilike jako dobri, biti inspiracija da pomognu mlađim generacijama da urade velike i dobre stvari za Crnu Goru.

Upitan vjeruje li da će neke stvari da se promijene ulaskom CANU-a u novu zgradu, Abazović je kazao da mora da se ispoštuje kritička misao koju ima Akademija.

„Mislim da je to stvar opšte kulture. Oni imaju pravo na svoje stavove, potpuno su autonomni u svom djelovanju“, rekao je Abazović.

On je ocijenio da je zgrada CANU-a najreprezentativniji državni objekat u Crnoj Gori.

„Nadam se da će, shodno tome, i njihova buduća djelovanja biti potpuno kompatibilna sa onim što su novi prostori i nove mogućnosti“, kazao je Abazović.

Predsjednik CANU-a Dragan Vukčević kazao je da su u sadašnjoj Vladi imali pouzdanog partnera u izgradnji nove zgrade.

„Ali bih naglasio da je početak izgradnje ove zgrade vezan još za za Vladu kada je njen predsjednik bio Duško Marković, da se nastavila i u onom periodu kada je premijer bio Zdravko Krivokapić i da je završena kada je predsjednik Vlade Dritan Abazović“, kazao je Vukčević.

On je naveo da to pokazuje kontinuitet u podršci i izgradnji jedne od najznačajnijih institucija crnogorske nauke i kulture.

„Druga je činjenica je da razvoj jednog društva može biti samo ako utemeljujemo i podržavamo institucije i planiramo elite. Izgradnju ove zgrade doživljavam kao jednu podršku CANU-u kao najznačajnijoj instituciji u oblasti nauke i umjetnosti i kao instituciji koja sa novom zgradom osjeća odgovornost za razvoj društva i države“, naveo je Vukčević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije