fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodrška Belgije za usvajanje IBAR-a za vrijeme njenog predsjedavanja

Podrška Belgije za usvajanje IBAR-a za vrijeme njenog predsjedavanja

Podgorica, (MINA) – Odlučnost i želja Crne Gore da ispuni sve uslove potrebne za članstvo u Evropskoj uniji (EU) veoma su primjetne u belgijskim i institucijama Unije, a podrška Belgije crnogorskom evropskom putu neupitna je i nedvosmislena.

To je poručeno na sastanku generalnog direktora za evropske i vanjske poslove, spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Belgije, Bernarda Kentena i ministra pravde Andreja Milovića, održanom u Briselu.

Iz crnogorskog Ministarstva pravde saopštili su da je naglašeno da Crna Gora ima snažnu podršku Belgije za usvajanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) tokom belgijskog predsjedavanja Savjetom EU.

Kako su naveli, Kenten je Miloviću iskazao pohvale i impresioniranost postignućima Ministarstva pravde i Vlade Crne Gore u prvih nekoliko mjeseci njenog mandata.

„Odlučnost i želja Crne Gore da ispuni sve uslove potrebne za članstvo u EU veoma su primjetne, kako u institucijama EU, tako i belgijskim“, naglasio je Kenten.

Belgija, kako je istakao, želi da vidi Crnu Goru kao članicu EU što je prije moguće i zbog toga će pružiti svu neophodnu podršku kako bi se to i ostvarilo.

„Milović je tokom susreta u sjedištu MVP Belgije detaljno informisao Kentena o napretku i rezultatima rada Ministarstva pravde na ključnim pitanjima relevantnim za Poglavlje 23, koje se tiče pravosuđa i temeljnih prava“, navodi se u saopštenju.

On je istakao da je za Crnu Goru podrška Belgije od neprocjenjive važnosti u ovom ključnom i istorijskom zadatku, što završetak procesa pune integracije Crne Gore u EU jeste.

„Ova Vlada nema “plan B”, već je apsolutno skoncentrisana na jedini prioritet, a to je ispunjavanje svih uslova i što skoriji uspješan završetak pregovora o članstvu u EU“, istakao je Milović.

Navodi se da je sastanak Milovića i Kentena bio prilika da se potvrdi čvrsto opredjeljenje Belgije da podrži Crnu Goru u njenim nastojanjima da postane dio evropske porodice, ali i prilika za jačanje bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte danas su porasle na međunarodnim tržištima. Rast cijena podstakla...