fbpx
NaslovnicaCrna GoraPartnerstvo između SAD i Crne Gore starije od bilo koje vlasti

Partnerstvo između SAD i Crne Gore starije od bilo koje vlasti

Podgorica, (MINA) – Partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Crne Gore starije je od bilo koje vlasti, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i dodao da će dalja podrška SAD-a biti posebno važna u savladavanju ključnog deficita u zemljama regiona, vladavini prava.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, imao onlajn sastank sa zamjenikom pomoćnika državnog seketara SAD-a za evropske i evroazijske poslove, Metjuom Palmerom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora, očekivanjima od buduće kohabitacije, daljoj ulozi crkve u Crnoj Gori i nastavku saradnje dvije zemlje.

Đukanović je zahvalio Palmeru na inicijativi za posjetu Crnoj Gori u tom formatu u uslovima pandemije, kao potvrdi kontinuiteta dijaloga dvije prijateljske i partnerske zemlje.

On je ponovio da očekuje da će nova vladajuća većina sprovesti u djelo iskazanu posvećenost evropskim integracijama, članstvu u NATO i sprovoditi odgovoran odnos prema tim procesima.

„Na interesovanje Palmera u pogledu dalje saradnje i komunikacije dvije zemlje u uslovima kohabitacije, poručio je da je partnerstvo između SAD-a i Crne Gore starije od bilo koje vlasti“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je, kako se navodi, pozdravio namjeru američke administracije da nastavi komunikaciju sa svim strukturama vlasti i relevantnim strukturama društva na temeljima dobrih dosadašnjih postignuća.

„Dalja podrška SAD-a biće posebno važna u savladavanju ključnog deficita u zemljama regiona, pa i Crnoj Gori, vladavini prava“, kazao je Đukanović.

On je rekao da je ta podrška i do sada bila veoma važna, kako bi crnogorsko društvo bilo sve više pravno uređeno i brže se kretalo ka Evropskoj uniji.

Đukanović je naglasio da u narednom periodu treba dalje jačati saradnju između visokoškolskih ustanova SAD-a i Crne Gore u cilju osavremenjavanja znanja i podizanja konkurentnosti naših ljudi u svijetu, na čemu se već radi.

On je pozdravio pokretanje partnerskog ekonomskog dijaloga od strane Stejt Departmenta, imajući u vidu značaj valorizacije turističkih, energetskih i poljoprivrednih potencijala Crne Gore.

Palmer je zahvalio Đukanoviću za korisne preporuke i naveo da očekuje da će se uskoro i lično sresti i nastaviti dijalog.

On je kazao da su pitanja identiteta uvijek opasna na Zapadnom Balkanu, a da je izvor uspjeha Crne Gore bio upravo u njenoj uspješnoj multietničkoj demokratiji.

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...