fbpx
NaslovnicaCrna GoraOperacija uticaja u susret formiranju vlade

Operacija uticaja u susret formiranju vlade

Podgorica, (MINA) – Djelovanje posrednika (proksija), aktera malignog uticaja od pojedinaca do medija, kao i stranih državnika, destabilizuje demokratski proces formiranja vlasti u Crnoj Gori, saopštili su iz Digitalnog forenzičkog centra (DFC).

Kako su kazali, hronologija dešavanja na crnogorskoj društveno-političkoj sceni ukazuje na proces kreiranja operacija uticaja.

„Djelovanje posrednika (proksija), dugotrajno djelovanje aktera malignog uticaja od pojedinaca do medija, kao i stranih državnika, destabilizuje demokratski proces formiranja vlasti kroz dobro poznate narative“, naveli su iz DFC-a.

Prema njihovim riječima, višesmjerni uticaj na javno mjenje kroz medijske konstrukte o ugroženom srpskom nacionalnom identitetu, jeziku i zabrani ulaska Srbima u Vladu, predstavlja kostur operacije uticaja.

„Završna faza operacije podrazumijeva kreiranje meteža koji održava društvo u stanju neizvjesnosti i sukoba, parališući demokratske procese“, ističe se u saopštenju.

Iz DFC-a su kazali da je najava mandatara Milojka Spajića da koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) neće biti dio nove vlade ogolila veze i namjere pojedinih političkih struktura, medija, aktivista, analitičara i krajnje desničarskih organizacija.

„Pojačane su i aktivnosti u onlajn /online/ sferi čiji je cilj, osim stvaranja pritiska, dezinformisanja o ugroženosti Srba i prekrajanju izborne volje, zastrašivanje crnogorskih građana koji se izjašnjavaju kao Srbi i njihovo usmjeravanje prema navodno jedinim pravim zastupnicima interesa srpskog naroda u Crnoj Gori oličenim u političkim subjektima bliskim predsjedniku Srbije, a koje predvode Andrija Mandić i Milan Knežević“, rekli su iz DFC-a.

Kako su naveli, mediji i analitičari dominantno plasiraju narativ da je Crna Gora protektorat, čiju politiku i dalji kurs određuju zapadne ambasade.

Pored toga, dodali su iz DFC-a, kampanju oko formiranja nove vlade u Crnoj Gori pod imperativom da Srbi moraju biti dio izvršne vlasti vodi i državni vrh Srbije – predsjednik Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić.

Iz DFC-a su kazali da identične narative preuzimaju različiti akteri u Crnoj Gori, a da su krajnja instanca društvene mreže.

Oni su ukazali da je na Vajberu /Viber/ napravljena grupa pod nazivom Odbrana izborne volje, s ciljem da se mobiliše što više građana protiv navodnog kršenja izborne volje.

„Iako su osnivači, odnosno admini grupe naveli da su objave u kojima se promovišu partije zabranjene, može se uočiti da pojedinci dijele sadržaje koje na svojim društvenim mrežama objavljuje koalicija ZBCG i njeni lideri“, naveli su iz DFC-a.

Kako su dodali, među administratorima se nalaze ljudi hapšeni zbog više krivičnih djela i članovi pravoslavnih bratstava, podržavaoci ruske agresije na Ukrajinu i negatori genocida u Srebrenici.

Iz DFC-a su rekli da se u grupi objavljuju poruke koje sadrže govor mržnje, prijetnje i uvrede, i da su dijeljenii brojevi telefona predstavnika Pokreta Evropa sad, Demokratske Crne Gore i Socijalističke narodne partije kako bi pojedinci iz grupe vršili pritisak i zastrašivali poslanike u susret formiranju vlade.

„Objavljena je i “umrlica” Spajića, a aktivnosti su kulminirale organizovanjem auto-litija širom Crne Gore 30. avgusta“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su pojedini analitičari i aktivisti kroz svoje medijske nastupe pokušali da u proces formiranja vlade uključe kler Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Ipak, Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Joanikije nijesu reagovali tim povodom, iako je bilo sporadičnih istupa pojedinaca iz SPC koji su svoje stavove iznosili putem društvenih mreža i pojedinih portala“, dodali su iz DFC-a.

Oni su istakli da se još jednom, kao i u slučaju primjene refleksivne kontrole, pokazalo da je Crna Gora u značajnoj mjeri podložna stranom uticaju.

„Ustaljeni narativi o ugroženom srpskom nacionalnom identitetu poslužili su za kreiranje opsežnih medijsko-propagandnih aktivnosti koje prijete da destabilizuju društveno-političke prilike u državi“, kazali su iz DFC-a.

Prema njihovim riječima, rat u Ukrajini i nove geopolitičke okolnosti doprinijele su da se rusko-srpska obavještajna mreža dodatno koncentriše na eksploataciju slabih tačaka u crnogorskom društvu.

„Prije svega na tradicionalnu identitetsku podijeljenost i različite poglede na vrijednosti koje baštini i kojima treba da teži crnogorsko društvo“, dodaje se u saopštenju.

Iz DFC-a su rekli da operacija uticaja koja se realizuje preko različitih agenata uticaja treba da posluži kao upozorenje političkim snagama u Crnoj Gori koje se zalažu za evropske i vrijednosti evroatlantizma.

“A koje bi nakon formiranja 44. Vlade trebalo snažno i odlučno da krenu u borbu za izgradnju institucija spremnih da se suoče sa ovakvim pojavama i osujete planove da se Crna ora usmjeri izvan evroatlantskih tokova”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Šahistkinje Elektroprivrede odbranile titulu

Podgorica, (MINA) - Šahistkinje nikšićke Elektroprivrede odbranile su titulu prvaka Crne Gore. Elektroprivreda je do...